Ικανότητα διαχείρισης, θα επιδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη ΔΕΘ, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα συνέχειας του κράτους στους διεθνείς εταίρους και συμμάχους, ενώ θα επιχειρήσει να αμφίπλευρα πολιτικά ανοίγματα, στη βάση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, με σαφείς συγκλίσεις σε θέματα οικονομικής πολιτικής και καθημερινότητας του πολίτη.
Ο αρχηγός της ΝΔ θέλει πλέον να περάσει το προφίλ του μετριοπαθούς, ρεαλιστή φιλελεύθερου δεξιού ηγέτη, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές και διάθεση συγκλίσεων στη βάση της με διάθεση συγκλίσεων με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε ένα μοντέλο Μέρκελ., με γνώμονα το χαμηλό ρίσκο και στόχο την εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο ορισμός του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις Ευρωεκλογές και η καταδίκη του Ούγγρου προέδρου Βϊκτορ Ορμπάν, συμπατασσόμενος με το κυρίαρχο ρεύμα.
Στο εσωτερικό μέτωπο όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η σκληρή εθνικιστική, ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική ρητορική εκφέρεται από πρόσωπα ψηλά στην κομματική ιεραρχία της ΝΔ και προβεβλημένα στελέχη, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αποδείξει ότι ελέγχει, διαχειρίζεται και χωρίς να αποδέχεται τα εμπεριέχει.
Το στοίχημα, συνεπώς, για τον αρχηγό της ΝΔ είναι η ανάπτυξη κουλτούρας κομματικής πολυτασικότητας και πολιτικής σύνθεσης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής ηρεμίας και σταθερότητας που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Πολιτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει ένα θετικό-ενωτικό αφήγημα, καταγγέλοντας το διχαστικό λόγο και την πολιτική κοινωνικού ρεβανσισμού, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγει διλήμματα που τίθενται επ αφορμής της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.
Παράλληλα, η ΝΔ, καλείται να πείσει εταίρους, συμμάχους και επενδυτές για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας, ζήτημα που έχει θέσει μετ επιτάσεως ο πρέσβης των ΗΠΑ, αποστασιοποιούμενος από θέσεις ανατροπής νομοθετημάτων, οι οποίες θα ενισχύουν την αβεβαιότητα και την πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να χαρακτηρίσει την επόμενη κυβέρνηση “μετεμφυλιακή” με στόχο την επούλωση των πληγών, δίνοντας έτσι στίγμα επικράτησης της Δεξιάς αλλά με ανοχή και χωρίς σύνδρομα αντεκδίκησης, σε αντίστιξη με την ταξική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.
Στο επίπεδο της Εξωτερικής πολιτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εισάγει την έννοια της συνέχισης του κράτους, αποφεύγοντας έτσι ερωτήσεις για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας στίγμα επιμονής στον άξονα συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που είναι τιμώμενη χώρα, ενώ θα αναδείξει το ζήτημα των επενδύσεων σε μείζον.
Περιορισμένες αναμένονται οι αναφορές στην κυβέρνηση, παρά μόνο στο ζήτημα των συντάξεων και του πελατειακού κράτους.