Την τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας της Folli Follie και την αναβολή για δύο μήνες ακόμα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, ανακοίνωσε το πρωτοδικείο, διευκολύνοντας και επισπεύδοντας κατά προτεραιότητα, τον συμβιβασμό με τις πιστώτριες τράπεζες.
Παράλληλα, τα funds υποχρεώνονται -κατ ουσία- να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβουλεύσεων για δύο ακόμη μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας η Deloite θα εκπονήσει και ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Το δικαστήριο, ήρε την προστασία για τη θυγατρική της Folli Follie Συμμετοχών και την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, που διαθέτουν το 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα και το οποίο θα εκπληστηριαστεί.
Από την άλλη πλευρά, έδωσε δίμηνη αναβολή στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της Folli Follie , που διαθέτει το 25,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία επωμίζεται και τα χρέη στους επενδυτές από το ομολογιακό και έναντι των εργαζομένων.
Με τον τρόπο αυτό, ενώ το σύνολο της συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαστήματα αποτιμάται μεταξύ 70-100 εκατ. οι τράπεζες θα είναι σε θέση να πουλήσουν το 10% λαμβάνοντας αντίστοιχα ποσά έναντι των δανείων που έχουν καταγγείλει, ενώ αξιώσεις επί των εσόδων έχει το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ.
Στον αέρα μένουν όμως τα Funds, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις άρα και μοχλό πίεσης, ενώ το ομολογιακό είναι μετατρέψιμο, που αφενός συνεπάγεται χαμηλή προστασία και αφετέρου τους δίνει το δικαίωμα να ανατρέψουν τις μετοχικές ισορροπίες.
Συνεπώς, οι τράπεζες θα εγγράψουν άμεσα έσοδα διατηρώντας τις αξιώσεις για το σύνολο των απαιτήσεων, ενώ τα funds, ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες ομολογιακών θα είναι αναγκασμένα να εγγράψουν λογιστικές ζημιές για τα καταγγελόμενα ποσά, χωρίς μάλιστα εξασφαλίσεις.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για bail-in των funds, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η λύση που θα προτείνει η Deloitte προϋποθέτει μερική μετατροπή ομολογιακών, επιμήκυνση άλλων και αλλαγή όρων για άλλα, που συνεπάγεται υποβάθμιση του αξιόχρεου, σε κατηγορία junck και της εταιρίας σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.