Σε διαδικασία αξιολόγησης και αποτίμησης του κλίματος, της επόμενης ημέρας και της δυναμικής που δημιουργείται για την οικονομία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την κινητικότητα που παρατηρείται σε μια σειρά από μέτωπα, ξεκινώντας από τις επενδύσεις, έχουν εισέλθει πλέον οι αγορές, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτέςε “αγοράζουν” την προοπτική εμπέδωσης της αναπτυξιακής ορμής και προσδοκούν βελτίωση της συγκυρίας.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία ομολόγων και μετοχών, οι επενδυτές είναι θετικά διακείμενοι προς την Ελλάδα, καθώς βλέπουν περιορισμένους βραχυχρόνιους εξωγενείς κινδύνους, ενώ αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να αξιολογήσουν και το εσωτερικό σκηνικό.
Οι αγορές έχουν ήδη επικροτήσει το σκληρό μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, έχουν ενσωματώσει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και αποτιμούν την επίδραση των εξαγγελιών και του διεθνούς γεωπολιτικού και γεωοικονομικού περιβάλλοντος στα internal dynamics. Σταδιακά, οι επενδυτές θα αρχίσουν να προεξοφλούν και τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια, καθώς οι εξαγγελίες θα καταγραφούν στις δημοσκοπήσεις και στο οικονομικό κλίμα και τους δείκτες το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η εικόνα των αγορών
Χθες, μέσα σε εν γένει θετικό διεθνές κλίμα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με κέρδη 2,51%, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 705,03 μονάδες, υποστηριζόμενος τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις περισσότερες μετοχές στο ταμπλό, ένδειξη της βελτίωσης του κλίματος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 16,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 246,2 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,59%, στις 1.845,55 μονάδες, ενώ στο +1,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.175,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,57% στις 662,40 μονάδες.
Η δυναμική αυτή αντικατοπτρίσθηκε και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κατά 2,26% στο 4,2%, παραμένοντας σε τροχιά αποκλιμάκωσης από το 4,9% που είχε αγγίξει πριν από μια εβδομάδα, όταν οι αγορές έβλεπαν αύξηση του ρίσκου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια εξαιτίας των χειρισμών της Ιταλίας.
Το πολιτικό πλαίσιο
Έκτοτε, πρώτα η κυβέρνηση της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι τηρήσει τους στόχους για χρέος και έλλειμμα, περιορίζοντας τις τριβές με την ΕΕ και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και της περιφέρειας, ενώ ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, πριν τη ΔΕΘ -με διαρροές- και εν συνεχεία δια στόματος πρωθυπουργού από το βήμα της Έκθεσης, να δεσμεύεται για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τήρηση των συμφωνηθέντων.
Έτσι παρά τα μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, οι αγορές επικέντρωσαν στη δέσμευση του ότι θα παραμείνει “στις ράγες”, παρά τις κοινωνικές και κομματικές πιέσεις και ενδεχομένως την πολιτική του προδιάθεση να παρεκκλίνει.
Σε επίπεδο, εξαγγελιών και περιγράμματος του νέου μεταμνημονιακού προγράμματος, οι αγορές φαίνεται ότι κρατάνε την -έστω και συγκυριακή- βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία από τις παροχές και την αναβίωση της προοπτικής, ποντάροντας έτσι σε καλύτερες προοπτικές για την εσωτερική ζήτηση, η οποία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε και για εντατικοποίηση των έργων υποδομής, τομέας που επίσης μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην ανάπτυξη τόσο σε όρους θέσεων εργασίας, όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα με την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων και την προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις,
Μελανό σημείο παραμένουν οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την εκπλήρωση της αναπτυξιακής προοπτικής, ενώ οι ολιγωρίες και η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και παθητικού αυξάνουν τις πιθανότητες νέων αμκ.