Μπροστά σε νέα κρίση βρίσκεται η Ιταλία, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, ακτροδεξιός ηγέτης της Λέγκας, βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας την αντίδραση του μείζονος κυβερνητικού εταίρου καθώς και ανησυχία στην Ευρώπη, που μετά την Πολωνία έχει αναπτύξει υπερευαισθησία για το θέμα.
Τα αίτια της σύγκρουσης είναι δύο, αφενός αφενός λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης για την υπόθεση της απαγόρευσης αποβίβασης 170 μεταναστών από πλοίο και αφετέτου καθώς μετά από απόφαση δικατηρίου πάγωσαν οι λογαριασμοί του κόμματος του, καθώς καταδικάστηκε για κακοδιαχείριση και η ΕΕ ζητά την επιστροφή 49 εκατ. ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις.
Ο Σαλβίνι με μια δήλωσή του αμφισβήτησε ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, καθώς έθεσε σε αντιπαράθεση εκτελεστική και δικαστική εξουσία, θέλοντας να πυροδοτήσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει μέτωπο. Αν και χρησιμοποιεί το προσφγικό ως μείζον ζήτημα, ο ηγέτης της Λέγκα (πρώην Λέγκα του Βορρά) πονάει, όπως αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε, στο θέμα των 49 εκατ. καθώς του “κόβονται τα προεκλογικά φτερά”, ενόψει ευρωεκλογών.
«Ένα όργανο του κράτους ερευνά ένα άλλο όργανο του κράτους. Με τη μικρή διαφορά ότι εσείς έχετε εκλέξει το ένα από τα όργανα του κράτους», ενώ οι δικαστές «δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους ενώπιον ουδενός»,
σχολίασε σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Facebook o Σαλβίνι.
Στο βίντεό του, απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους και οπαδούς του, αποκαλώντας τους «συναυτουργούς» στην σταυροφορία του για να εμποδιστεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα. Μάλιστα στο Twitter το #ComplicidiSalvini (συνένοχοι του Σαλβίνι) από χθες αποτελεί την πιο δημοφιλή αναφορά.
Από την πλευά του ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Τζοβάνι Λενίνι εξέφρασε τη
«μεγάλη ανησυχία» του απέναντι στις δηλώσεις του Σαλβίνι, οι οποίες πλήττουν «το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
ενώ προσέθεσε ότι
«Όσοι εκπροσωπούν τους θεσμούς και πολύ περισσότερο σε τόσο υψηλό επίπεδο, έχουν καθήκον να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες»
Στην πραγματικότητα, όμως, ο Σαλβίνι δεν πλήττει μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά και το δημοκρατικό κεκτημένο, καθώς προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη καθιστώντας την υποχήριο της πολιτικής, στη βάση της δύναμης του εκλεγμένου ηγέτη.
Η στάση του Σαλβίνι προκαλεί ανησυχία και στην Ευρώπη καθώς κινείται στη γραμμή της Βαρσοβίας, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν, καθώς η κυβέρνηση της Πολωνίας επιχειρεί να ελέγξει το δικαστικό σώμα με σειρά νόμων και υποχρεώνοντας τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε πρόωρη αποχώρηση.
Οι δηλώσεις του Σαλβίνι, οι λογαριασμοί από τους λογαριασμούς του κόμματος του, κατασχέχθηκαν 49 εκατ. ευρώ για σκάνδαλο κακοδιαχείρισης, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κι εντός του μείζονος κυβερνητικού εταίρου, Κινήματος 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής του και έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουΐτζι Ντι Μάιο, έσπευσε να υπενθυμίσει πως την απόφαση για να απαγορευθεί η αποβίβαση των μεταναστών συμμερίζεται στο σύνολό της η κυβέρνηση. «Οφείλουμε να σεβασθούμε τους δικαστές», πρόσθεσε.
Ο Σαλβίνι βρήκε συμπαραστάατη, για την κατάσχεση των 49 εκατ. στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, δικηγόρου και καθηγητή Δικαίου, ο οποίος δήλωσε ότι
«φαντασθείτε έναν αρχηγό κόμματος που, από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή του για να διεκπεραιώσει τις πολιτικές του δραστηριότητες. Εάν δεν είχα τα σημερινά μου καθήκοντα, τότε θα αυτοπροτεινόμουν για να αναλάβω την υπεράσπισή του».
Η κατάσχεση αυτή έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Σαλβίνι ο οποίος έχει ξεκινήσει μακρά προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές, τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΕ και την ισχυροποίηση της πολιτικής του τάσης.