Να απλώσει το κοινωνικό δίχτυ στις χαμηλές εισοδηματικά ομάδες, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις, ελαφρύνοντας τα φορολογικά βάρη της μεσαίας τάξης και να αναβαθμίσει ποιοτικά τη Βόρεια Ελλάδα, επιχείρησε από βήμα της 83ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας, προσφέροντας παράλληλα προβλεψιμότητα και προοπτική μείωσης φόρων στις επιχειρήσεις, με ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται μέτρα αρθρωτής εφαρμογής και άλλα άμεσης επίδρασης.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΔΕΘ, αλλά απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ξεκαθάρισε ότι δεν θα εξαγγείλει παροχές, ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ότι όσα εισηγείται έχουν ήδη συμφωνηθεί, σε γενικές γραμμές, στο μεσοπρόθεσμο.
Απευθυνόμενος στην Αριστερά, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ακροθιγώς στις πολιτικές του ρίζες, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για μια χώρα πρότυπο στα εργασιακά, με Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Στο ίδιο ακροατήριο φαίνεται ότι απευθύνθηκε και η “δίκαιη ανάπτυξη”, την οποία όμως δεν προσδιόρισε.
Στο κάτω εύρος των προσδοκιών κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις, καθώς αν και δεσμεύτηκε για συνέχιση και αύξηση του ρεκόρ 10ετίας των 3,6 δισ. που μπήκαν το 2017, αναφέρθηκε μόνο στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, σε τρεις οδικούς άξονες και στο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα, καθώς και στα ενεργειακά projects, για τα οποία όμως ήταν φειδωλός.
Αφού κάλυψε τα νώτα του, έναντι ενδεχόμενης κριτικής και… δηλώσεων της επόμενης ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά ενέταξε σε αυτό
- την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων
- την αύξηση κατώτατου και υποκατώτατου μισθού
- τη μείωση των εισφορών
- την επιδότηση των εισφορών για νέους (ως αντισταθμιστικό μέτρο στις αυξήσεις μισθών)
- την επιλεκτική κατάργηση φόρου επιτηδεύματος
- την προοδευτική μείωση του ΦΠΑ
Όσον αφορά την κοινωνία ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η βούληση και οι ισορροπίες για να περάσει, διευκρινίζοντας ότι θα τεθεί στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, όταν θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός.
Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο πρωθυπουργός θύμισε ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ το 2015 στα 2 δισ. για το 2018 με στόχο οι δαπάνες μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ.
Ως μέτρο άμεσης εφαρμογής, μετά από πίεση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ανακοινώθηκε η επιστροφή παρακρατήσεων ύψους 1 δισ. σε ένστολους και δικαστικούς.
Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο την ελάφρυνση και αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ στην κατεύθυνση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μείωση έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε μείωση των εισφορών για επικουρικές συντάξεις σε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, μέτρο που επίσης επηρεάζει τη μεσαία τάξη, όπως επίσης και η μείωση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.
Για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ανακοίνωσε ενίσχυση ενοικίου, χωρίς όμως να αναφερθεί σε επίδομα θέρμανσης.
Η εικόνα της οικονομίας
- Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,
- Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
- Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια.
- Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.
- Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές.
- Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ, κάτι που αναμένεται και φέτος.
Δικλείδες ασφαλείας
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε».
Παράλληλα, εν μέσω των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές υποστήριξε ότι «οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020».
Η δίκαιη ανάπτυξη
Περιγράφοντας ως βασικό στόχο τη «δίκαιη Ανάπτυξη» έθεσε ως πρώτο στόχο την «ανάκτηση της εργασίας» με μείωση της ανεργίας στο 10% εντός της επόμενης πενταετίας.
Όπως είπε αυτό απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:
- Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.
- Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να κάνει ότι απαιτείται για «μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα με στόχο στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα.
Μεταρρυθμίσεις από το παρελθόν και προίκα 1 δισ,
Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
1) Η δημόσια διοίκηση: Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα, την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου.
2) Η λειτουργία των επιχειρήσεων: Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους, με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019.
3) Δικαιοσύνη: Επιτάχυνση της απονομής της, με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη και προσλήψεις, όπου χρειάζονται. Σχέδιο που αποτελεί υπαναχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μαζικές προσλήψεις στα χαμηλά κλιμάκια και επιθετική αλλαγή του μείγματος, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
4) Ο χωροταξικός σχεδιασμός: Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021
5) Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή, τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκατ. ευρώ.
6) Την αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούνται κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων.
Αναπτυξιακά μέτρα
Από 1/1/19 επίσης μειώνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον, ως πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Από 1/1/21 αλλάζουν οι συντελεστές ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
Αναβάθμιση κοινωνικού κράτους
Από 1/1/19, εφαρμόζεται εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.
3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
Η Θεσσαλονίκη
Στην αναφορά του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε «σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης».
Όπως είπε «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».