Την επαναπροσέγγιση με την Ολλανδία επισφράγισε η Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες απέστειλαν εκ νέου πρεσβευτές, εξομαλύνοντας έτσι τις διμερείς σχέσεις που είχαν πληγεί μετά το πραξικόπημα και ενόψει του τουρκικού Δημοψηφίσματος.
Οι δύο κυβερνήσεις είχαν έρθει σε αντιπαράθεση μετά την απόφαση της Ολλανδίας να απαγορεύσει σε Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην τουρκική διασπορά πριν από το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Τουρκίας, τον Απρίλιο του 2017. Την περίοδο εκείνη διεξάγονταν εκλογές και στην Ολλανδία.
Η Άγκυρα επιχειρεί διπλωματικό άνοιγμα σε χώρες της Ε.Ε. ενόσω η διπλωματική ένταση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη νομισματική κρίση της Τουρκίας για την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον.
Τις κινήσεις της Τουρκίας έχουν καλωσορίσει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνουν η Αυστρία και η Τσεχία, με τις Βρυξέλλες να παραμένουν ακόμα σιωπηρές.
Στην τελευταία έκθεσή της για την Τουρκία η Κομισιόν είχε καταγγείλει, μεταξύ άλλων, υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φίμωση του Τύπου.