Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσόβου στις Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο ηγέτες, Βούτσιτς και Θάτσι, είχαν -την προηγούμενη εβδομάδα- προαναγγείλει συμφωνία με εδαφικές ανταλλαγές και επαναχάραξη συνόρων, σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος ακύρωσε διμερείς και τριμερείς συναντήσεις, με τους αξιωματούχους της χώρας του να καταγγέλουν υπαναχώρηση την Πρίστινα.
Η αιφνίδια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκε σήμερα, μετά τη συνάντηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάντρ Βούτσιτς με την Ευρωπαία επίτροπο Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία -σύμφωνα με τη σερβική αντιπροσωπία- διατύπωσε διαμαρτυρία για ανακολουθία, ψεύδη και υπαναχωρήσεις του Κοσόβου.
Η εξέλιξη αυτή τινάζει στον αέρα την προγαμματισθείσα για αύριο, 8 Σεπτεμβρίου, ομιλία του Σέρβου προέδρου στην Πρίστινα, για την οποία είχε λάβει πρόσκληση από τον Κοσσοβάρο ομόλογό του, δείχνοντας ότι το χάσμα παραμένει μεγάλο και ότι καμία απόφαση δεν θεωρείται ειλημμένη.
Μετά την ακύρωση αυτού του γύρου των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι κατά την επίσκεψη Βούτσιτς θα του απαγορευόταν η πρόσβαση σε συγκεκριμένες, αμφισβητούμενες περιοχές. Από τη Σερβία διαρρέεται, ωστόσο, ότι οι τελικές αποφάσεις για την επίσκεψη και την ομιλία Βούτσιτς θα ληφθούν το αργά βράδυ.
Οι δύο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο φόρουμ στην Αυστρία, δήλωσαν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα, την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής εδαφών μεταξύ των δύο χωρών, που συνεπάγεται επαναχάραξη συνόρων, προκαλώντας την αντίδραση του Βερολίνου και αποδοχή από Μόσχα και Ουάσιγκτον.
Ιστορικό
Η Σερβία μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, που μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το 2008, είναι το πιο νεοσύστατο κράτος της περιοχής και της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να έχει πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς λόγω της αντιπαράθεσης.
Στις 19 Απριλίου του 2013 οι δύο χώρες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη που απαριθμούσε τα σημεία των διαπραγματεύσεων, θέτοντας παράλληλα υπό την αιγίδα της ΕΕ την προσπάθεια επίλυσης των διμερών διαφορών, ενώ στη συνέχεια Πρίστινα και Βελιγράδι αλληλοκατηγορούνται για αθέτησή της.