Με έντονους συμβολισμούς, γεωοικονομικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα άνοιξαν την αυλαία των εκδηλώσεων της 89ης Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης οι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος που εκπροσωπεί την τιμώμενη χώρα.
Η επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα τη χρονιά εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αναδιάταξης του βαλκανικού τοπίου και της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί μια πρώτη σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται στους συμβολισμούς.
Τα μηνύματα που έστειλαν όμως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Αμερικανός υπουργός, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός, λόγω των εμπορικών πολέμων που έχει κηρύξει σε ΕΕ, Κίνα και Καναδά ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ακόμη σημαντικότερα, κυρίως από γεωοικονομική σκοπιά.
Ο Γουίλπουρ Ρος στις εισαγωγικές δηλώσεις είπς:
« Meμεγάλη μου χαρά που βλέπω την κατάσταση να γυρίζει και την οικονομία να βελτιώνεται».
ενώ συμπλήρωσε ότι:
«Επιπλέον βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα»
και κατέληξε λέγοντας:
«εμείς θα θέλαμε να σας υποστηρίξουμε, να υποστηρίξουμε τη ΔΕΘ, νομίζω ότι κινούμαστε σε γνωστά νερά και φυσικά θέλουμε να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία».
Ιδωμένες αποσπασματικά οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, ωστόσο, αν εξεταστούν σε συνέχεια των δηλώσεων του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζεφρι Πάιατ, των επαφών του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και της επιστολής Τραμπ για το Σκοπιανό, τότε το πλαισιο μεγαλώνει και η επίσκεψη ανάγεται σε γεωπολιτικό γεγονός.
Συνεπώς, οι δηλώσεις στήριξης και η επίσκεψη αποτελούν το αποκορύφωμα σειράς ενεργειών που στέλνουν σαφή μηνύματα, εδραιώνουν τις διμερείς σχέσεις και επιβεβαιώνουν τους γεωπολιτικούς δεσμούς.
Η αίσθηση αυτή ενισχύεται από τον διορισμό του Σταύρου Λαμπρινιδη, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στη θέση του Ευρωπαίου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, τοποθέτηση που αποδίδει στην Ελλάδα ρόλο διαύλου επικοινωνίας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη, για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, περίοδο.
Τα στοιχεία αυτά, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύουν το πλέγμα ασφαλείας, ανεβάζουν το event ώστε να φτάσει στα ραντάρ και τα αυτιά των διαχειριστών κεφαλαίων, διευκολύνοντας έτσι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.
Ο κ. Ρος ο οποίος εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, σε ανώτερο επίπεδο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2018, τόνισε πως η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπου είναι η τιμώμενη χώρα, και σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως, πέρα από τους στενούς δεσμούς, οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιριών στον τομέα των επενδύσεων
Έξαλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνάντησή του με τον κ. Ρος μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα, τόσο συμβολικά όσο και οικονομικά, σε όλη την περιοχή.
«Καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή»,
ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε τις ΗΠΑ στο κάδρο της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα, σε περίοπτη μάλιστα θέση, επιχειρώντας να αναβαθμίσει την εταιρική και συμμαχική σχέση, αλλά να αποκτήσει ρόλο διαύλου επικοινωνίας και για άλλα ζητήματα.