Σε διαδικασία επαναπροσέγγισης φαίνεται ότι βρίσκονται Γερμανία και Τουρκία, εν μέσω της αντιπαράθεσης Άγκυρας-Ουάσιγκτον και επ αφορμής των πιεστικών εξελίξεων στη Συρία, καθώς ο Χάικο Μάας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, προετοιμάζοντας την ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Μέρκελ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.
Ο Μάας θα συναντηθεί και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόδειξη της μεγάλης βαρύτητας που αποδίδεται εκατέρωθεν στην επίσκεψή του. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών βρίσκεται η Συρία, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και διμερή ζητήματα, κυρίως εμπορικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα. Η Τουρκία έχει κατ επανάληψη κατηγορήσει την ΕΕ για τη στάση της στο Κυπριακό, ενώ τώρα το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο καθώς επί τάπητος βρίσκονται οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι αγωγοί Eastmed από το Ισραήλ στην Ιταλία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας καθώς και ο αγωγός Αιγύπτου-Ελλάδας.
Στις συναντήσεις αναμένεται να τεθεί από τουρκικής πλευράς και το ζήτημα ένταξης στον Ευρωστρατό, κάτι που θέτουν οι Τούρκοι διπλωμάτες σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό, ενώ τώρα φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική, υπό το πρίσμα της εκ των έσω αμφισβήτησης του NATO και της προσπάθειας της ΕΕ για τη διαμόρφωση ανεξάρτητης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Η Άγκυρα θέλοντας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τη Γερμανία απελευθέρωσε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και έναν Γερμανό και τον Τούρκο επίτιμο πρόεδρο της ΜΚΟ “Διεθνής Αμνηστία” στην Τουρκία.
Από την πλευρά της Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε, εν συνεχεία, τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν θέματα από το προσφυγικό μέχρι την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.
Για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν οι επαφές με τη Γερμανία έχουν από μόνες τους ιδιαίτερη πολιτική, σημαίνουσα οικονομική και υψηλή σημειολογική αξία, καθώς του παράσχουν τη διεθνή νομιμοποίηση που του λείπει, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Η διπλωματική διένεξη με την Ουάσινγκτον έχει πυροδοτήσει εξάλλου νομισματική και οικονομική κρίση. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.
Την Πέμπτη, οι Μάας και Τσαβούσογλου σχεδιάζουν να παραστούν στην τελετή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε μια γερμανική σχολή που εορτάζει φέτος 150 χρόνια λειτουργίας.
Ο Μάας τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η διμερής σχέση με την Τουρκία θα μπορέσει να εξομαλυνθεί μόνο αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι γερμανοί πολίτες που παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές.
Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις διαταράχθηκαν μεταξύ άλλων εξαιτίας σειράς συλλήψεων Γερμανών μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και εν μέσω του κύματος εκκαθαρίσεων και συλλήψεων που ακολούθησε.