Στο επίκεντρο του εν εξελίξει γεωπολιτικού και γεωοικονομικού μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν -για ακόμη μια φορά- οι Παλαιστίνιοι, καθώς η διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA, αποτελεί μια ακόμη κίνηση για αύξηση της πίεσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή (PLO) και τη Χαμάς, ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μεσανατολικού, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ανάσχεση της επιρροής του Ιράν και της Τουρκίας και την αναβάθμιση της γεωοικονομικής θέσης του Ισραήλ και του ρόλου της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναουέρτ δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και οι δημοσιονομικές πρακτικές του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) το μετέτρεψαν σε μια «ανεπανόρθωτα προβληματική υπηρεσία».
«Η κυβέρνηση εξέτασε προσεκτικά το ζήτημα και αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε επιπρόσθετες συνεισφορές στην UNRWA»,
τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση.
Η Ναουέρτ σημείωσε ότι η
«ατελείωτη και εκθετικά αυξανόμενη κοινότητα των δικαιούχων που επιλέγει η υπηρεσία απλά είναι μη βιώσιμη και βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης για πολλά χρόνια».
Η τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακατευθύνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας «σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού».
Με τον τρόπο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να επαναφέρει τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, αποδεχομένους de facto, την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.
Μετά από μήνες ταραχών, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί κατέληξαν προ δύο εβδομάδων σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπό την πίεση και διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, με το Ισραήλ να επιμένει, όμως, στα υψηλά μέτρα άμυνας και να παρέχει ως αντάλλαγμα την αποδέσμευση παρακρατούμενων γραμμάτων και πακέτων που είχαν ως αποδέκτες Παλαιστίνιους.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και δεν έχουν βρει υποστηρικτές.
Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες διατύπωσε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευση της υπηρεσίας» για την απόφαση, η οποία, όπως είπε, προκαλεί έκπληξη με δεδομένο το γεγονός ότι μια συμφωνία αμερικανικής χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο αναγνώριζε την επιτυχημένη διαχείριση από την UNRWA.
«Απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κριτική ότι τα σχολεία, τα ιατρικά κέντα και τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας της UNRWA είναι ‘ανεπανόρθωτα προβληματικά’»,
πρόσθεσε ο Γκάνες με σειρά αναρτήσεων του στο twitter.
Τα σχέδια του Τραμπ για Ισραήλ-Μέση Ανατολή
Για τον λευκό Οίκο, το Παλαιστινιακό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η διασφάλιση του Ισραήλ μέσω της ανάδειξής του σε γεωοικονομικό πόλο. Όπερ σημαίνει ότι επιχειρείται η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών με γνώμονα τη γεωοικονομία, που συνεπάγεται τον σχηματισμό συμμαχιών και συνεργασιών πάνω σε οικονομικές βάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο βασίζονται οι κινήσεις απομόνωσης του Ιράν, ενίσχυσης της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας, αποδυνάμωσης της Τουρκίας και αναβάθμισης της Αιγύπτου, ενώ παράλληλα ασκείται πίεση στους Παλαιστινίους, ώστε να αποκοπούν από την ιρανική και τουρκική σφαίρα επιρροής και να προσχωρήσουν στη Σαουδαραβική με εγγυήσεις από την Αίγυπτο.
Αρχικά τόσο η PLO όσο και η Χαμάς είχε φανεί ότι αποδέχονταν την πρωτοβουλία αναδιάταξης των ισορροπιών στην περιοχή, ωστόσο, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δυναμίτισε την πρόοδο που είχε επιτευχθεί, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν η συμφωνία ενιαίας Παλαιστινιακής Αρχής, διακοπής των δεσμών της Χαμάς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, καθώς και τα πρώτα βήματα προσέγγισης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, μέσω της απελευθέρωσης του εναερίου χώρου.
Η UNRWA και οι περικοπές του Τραμπ
Η UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Πάνω από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του διατείνονται ότι επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων καθώς και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Εντούτοις, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η Ουάσινκγτον ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι περικόπτει δραστικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της UNRWA και στα τέλη του 2017 ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έργα το 2017, αλλά μόλις 60 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.
«Ένα τέτοιο τιμωρητικό μέτρο δεν θα κατορθώσει να αλλάξει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον ρόλο στη περιοχή και ότι δεν αποτελούν μέρος της λύσης»,
τόνισε στο Ρόιτερς ο Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, εκπρόσωπος του Αμπάς.
«Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να διαλύσει την UNRWA»,
σημείωσε.
Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε επίσης την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντας την μια «σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα αυξήσει τη χρηματοδότησή του στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς η χρηματοδοτική κρίση τροφοδοτεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας.
Μετά τις δραστικές περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης προς αυτόν τον διεθνή οργανισμό, η UNRWA βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας και έχει προβεί σε απολύσεις εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,
Η Νάουερτ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις συνομιλίες με τον ΟΗΕ, τις κυβερνήσεις της περιοχής και τους διεθνείς παράγοντας που μπορεί να περιλαμβάνουν διμερή βοήθεια των ΗΠΑ για παλαιστινιακής καταγωγής παιδιά.
Με ανακοίνωση του εκπρόσωπου του χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
«ζήτησε από άλλες χώρες να βοηθήσουν να καλυφθεί το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό, ώστε η UNRWA να μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί τη ζωτικής σημασίας βοήθεια, καθώς και ένα αίσθημα ελπίδας σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσµού».