Μια ακόμη παρτίδα στο πολιτικό, διπλωματικό και κατασκοπευτικό πόκερ παίζεται στο καρέ Ελλάδας-ΗΠΑ-Ρωσίας-Γαλλίας, καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση στη Ρωσία του Αλεξάντρ Βίνικ, γνωστού ως “Mr Bitcoin”, ανατρέποντας απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για έκδοση στη Γαλλία και ενώ υπήρχε προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για έκδοση στις ΗΠΑ, από το 2017
Η απόφαση, είναι ενδεικτική των υπόγειων πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή ακόμα και ακύρωσης, όπως συνέβη στην υπόθεση έκδοσης του Τούρκου συγγραφέα και Δημοσιογράφου, Τουργκούτ Καγιά.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση όμως, οι υποβόσκουσες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες διέπουν καταλυτικά τέτοιου είδους αποφάσεις, καθώς -αν και δεν λέγεται ευθαρσώς- πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφαλείας και ως εκ τούτου απαιτούν ειδικούς χειρισμούς.
Εκ του αποτελέσματος, πάντως, φαίνεται ότι Ελλάδας και Ρωσία βρίσκεται σε σε τροχιά επαναπροσέγγισης, μετά από τη διπλωματική κρίση που οδήγησε σε απελάσεις διπλωματών και πρωτοσέλιδα στον Τύπο.
Προς αυτό συνηγορούν σειρά εξελίξεων, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τις διμερείς σχέσεις και καταδεικνύουν πως οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει την επούλωση των πληγών, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τελευταία και ίσως σημαντικότερη, είναι η απόφαση του ΑΠ για την έκδοση του “Mr Bitcoin”, στη Ρωσία, καθώς εμπλέκεται και στην έρευνα για τις επιχειρήσεις προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Οι πρώτες ενδείξειςείχαν δοθεί από την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα η οποία είχε δώσει τον τόνο λέγοντας ότι:
«η παρούσα μη φυσιολογική κατάσταση θα αποδειχθεί προσωρινή και ότι θα επιδιορθωθεί σύντομα».
Η διατύπωση αυτή δείχνει τη διάθεση της Μόσχας για άμεση επανάκτηση του χαμένου εδάφους και αποτελεί μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και διεθνώς, ότι δεν θα πέσει στην παγίδα του αποκλεισμού.
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο, ότι τα ελληνικά media ανέδειξαν στην συντριπτική πλειονότητά τους το πρώτο σκέλος,
«Δεν ήταν η Ρωσία αυτή που προέβη σε κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Αντίθετα παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς»
που είναι πάγιο και όχι το δεύτερο που έχει την είδηση.
Η υπόθεση Βίνικ
«Η απόφαση του δικαστηρίου θα δημοσιομοποιηθεί επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η απόφαση για την έκδοση ελήφθη»
δήλωσε ο δικηγόρος Ηλίας Σπιρλιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα των Αρχών της Γαλλίας για έκδοση του Βίνικ, τον οποίο κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.
Επρόκειτο για συμπληρωματικό αίτημα της Ρωσίας, καθώς ήρθε στη συνέχεια προηγούμενου, με το οποίο ζητείτο η έκδοσή του για απάτη και για το οποίο το αρμόδιο Συμβούλιο, τον περασμένο Φθινόπωρο, αποφάσισε να το κάνει δεκτό.
Ο Βίνικ κρατείται από τον Ιούλιο του 2017 στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του. Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ του καταλογίζουν ότι μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, της οποίας φέρεται ως διαχειριστής, «ξέπλενε» κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ύψους 4 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με την έρευνα Μιούλερ για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, ο Βίνικ φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις προπαγάνδας στις ΗΠΑ και υπήρχε αίτημα για έκδοσή του, υπέρ του οποίου είχε επίσης αποφανθεί τον Δεκέμβριο του 2017 ο Άρειος Πάγος.
Με το αμερικανικό και το γαλλικό αίτημα να εκκρεμούν η απόφαση έκδοσης του Mr Bitcoin στη Ρωσία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπλοκές στις σχέσεις της Ελλάδας με το NATO, ωστόσο, σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφενός γιατί μπορεί να ενοχλούνται οι αμερικανικές διωκτικές αρχές αλλά όχι ο Λευκός Οίκος, ενώ η Γαλλία έπαιζε από την αρχή ρόλο “παρεμβολής”.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έχουν παραδοθεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του, μετά από την αρχική απόφαση έκδοσής του από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.