Να αλλάξει βιβλίο, όχι μόνο σελίδα επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέδειξε και η εισαγωγική του ομιλία στο νέο και διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο, θέλοντας να δώσει το στίγμα της νέας πολιτικής με ορίζοντα τις τριπλές εκλογές του 2019.
Μιλώντας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε τις βάσεις για το τρίτο και τελευταίο βήμα της στρατηγικής επανάκτησης της πολιτικής κυριαρχίας, που θα είναι η ΔΕΘ, προαγγέλλοντας παροχές και κοινωνικό κράτος, καθώς και τήρηση των συμφωνηθέντων με εταίρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, εφαρμογής πολιτικών ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. ελαφρύνσεων και προώθησης της δίκαιης ανάπτυξης, οι οποίες θα βασιστούν στον δημοσιονομικό χώρου που δημιουργήθηκε. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές αν και θα ακουστούν εύηχα στην ελληνική κοινή γνώμη, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ανησυχία στις αγορές. Το Μαξίμου, όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται -προς ώρας τουλάχιστον- για τους επενδυτές, καθώς το εγχείρημα εξόδου στις αγορές μετατίθεται για τις αρχές του επομένου έτους, ή και νωρίτερα αλλά εφόσον αποκλιμακωθεί η έκταση.
«Με τον κύκλο των μνημονίων έκλεισε και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης»
ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τη νέα του σύνθεση, ενώ συνεχίζοντας επισήμανε ότι
«η έξοδος από τα μνημόνια γεμίζει τους πολίτες με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας». «Με σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βασικός στόχος του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι «η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος». Αυτό, όπως είπε, θα γίνει πρωτίστως «με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες». Αναγνώρισε ακόμη πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για την ανασυγκρότηση της μισθωτής εργασίας», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θέτει «σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Επισήμανε στη συνέχεια πως «προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που μπορεί να επιτευχθεί με τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό.
Παράλληλα, προσπάθησε έστειλε μήνυμα συνέχισης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων, θέλοντας να εδραιώσει την αξιοπιστία που έχει οικοδομηθεί και να αποφύγει επιπλοκές στις σχέσεις με τους εταίρους, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση.
«ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία δεν έχει τελειώσει αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει».
είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συνέχισε
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο και ανταγωνιστικό»
Σημείωσε ταυτόχρονα πως
«μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων».
ενώ ανέλαβε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας λέγοντας:
«Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε»,
επισήμανε.