Στο κόκκινο βρίσκονται σήμερα οι ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών, καθώς παρασύρονται από τις εξελίξεις στην Αργεντινή, όπου το πέσο έγραψε χθες τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 2015 και την Τουρκία, καθώς η λίρα επέστρεψε σε πτωτική τροχιά υπό την πίεση της χρεοκοπίας της Turk Telekom.
Παράλληλα, πιέσεις δέχονται το ραντ της Νοτίου Αφρικής, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε κόντρα με τις ΗΠΑ για το σχέδια αναδιανομής της γης των λευκών αγροτών και το ινδικό νόμισμα, λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.
Το αργεντίνικο πέσο σημειώνει απώλειες που υπερβαίνουν το 7%, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις και την ανακοίνωση του ΔΝΤ για επίσπευση της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου ύψους 50 δισ. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμα, ωστόσο, έκλεισε στο ιστορικό χαμηλό των 34.10 πέσο ανά δολάριο.
Η τουρκική λίρα, επίσης, βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων καταγράφοντας απώλειες 1,9% και υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων, ενώ παράλληλα τα CDS στα 5ετή ομόλογα ανέβηκαν 8 μονάδες βάσης, από το κλείσιμο της Τετάρτης, για να κλείνουν στην πέμπτη σε υψηλά δύο εβδομάδων, στις 516 μονάδες βάσης.
Στις αρχές της εβδομάδας το έναυσμα για τις πιέσεις στη λίρα έδωσε με έκθεσή της η Moody’s, καθώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό και εξωτερικό χρέος της χώρας, ενώ ακολούθησε η χρεοκοπία της Turk Telekom,
Στη Νότια Αφρική το ράντ κατέγραψε χθες απώλειες 1,6%, υπό την πίεση της Νιγηρίας που εξέδωσε δικαστική απόφαση για την επιστροφή 8,1 δισ. από την τηλεπικοινωνιακή MTN, που είχε ως αποτέλεσμα selloff της μετοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 20 από τις 23 αναδυόμενες αγορές κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, συνιστώντας κίνδυνο περαιτέρω υποχώρηση.