Την ελευθερία των media, των κοινωνικών δικτύων και των μηχανών αναζήτησης φαίνεται ότι έβαλε στο στόχαστρο ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πλέον δεν περιορίζεται στους χαρακτηρισμούς αλλά έθεσε θέμα αλλαγής θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, επιτιθέμενος κατά Facebook, twitter και… Google, ενώ νωρίτερα είχε δείξει -για ακόμη μια φορά- την Κίνα ως υπαίτιο της παραβίασης των email της Χίλαρι Κλίντον, αδειάζοντας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Πρόκειται για ένα κρεσέντο δηλώσεων, tweets και διαρροών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το οποίο έρχεται τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο κλοιός γύρω του για τις σχέσεις με τη Ρωσία σφίγγει, καθώς συνεργάτες του στρέφονται εναντίον του, άλλοι καταδικάζονται και νέα στοιχεία αναδύονται.
Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που social media και μηχανές αναζήτησης κατηγορούνται για παρεμβάσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αν και καμία φορά δεν έγινε έρευνα, εν τούτοις ενδείξεις, στοιχεία και καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν, ακόμα και από τον Μπέρνι Σάντερς, ιδιαίτερα κατά της Google.
Τώρα, το Facebook έχει ήδη αναπτύξει μηχανισμό εσωτερικής προληπτικής λογοκρισίας και ελέγχου περιεχομένου που τον έχει διαθέσει στην κινεζική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί εκεί, δρόμο που ακολουθεί και η Google, η οποία αποχώρησε πριν από 8 χρόνια από τη χώρα, όταν δεν αποδέχθηκε τον έλεγχο και βρέθηκε να δέχεται καθημερινές επιθέσεις από hackers.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωρίζοντας τις δυνατότητες ελέγχου που έχει η κινεζική κυβέρνηση και τις αντιστάσεις των εταιριών να εκχωρήσουν μέρος της ανεξαρτησίας τους στις δυτικές χώρες, φαίνεται ότι αναπτύσσει διάθεση για ενεργητική χειραγώγηση τους στην κατεύθυνση που επιθυμεί.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιτέθηκε κατά των Google, Twitter και Facebook υποστηρίζοντας ότι «προσπαθούν να αποσιωπήσουν τους πολίτες», προωθώντας «μόνο τις απόψεις των αριστερών».
«Google, Facebook και Twitter προσπαθούν να αποσιωπήσουν τους πολίτες. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα»
τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει να
“εξετάσουμε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τις εταιρείες τόσο των κοινωνικών δικτύων όσο και των μέσων ενημέρωσης”.
Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ αν και υποτιμώνται, πολιτικά, μπορούν να ανοίξουν την κερκόπορτα του κρατικού ελέγχου των media στη Δύση.
Την προηγουμένη, ο Τραμπ, εμμένοντας στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τις εν λόγω εταιρίες να είναι «ιδιαιτέρως προσεκτικές», ενώ προειδοποίησε πως
«Google, Twitter και Facebook βαδίζουν σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή».
Οι επιθέσεις αυτές όμως δεν μπορούν να ιδωθούν αποσπασματικά, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση αγνοείται ο συστημικός κίνδυνος που δημιουργείται για την ελευθερία της γνώμης της έκφρασης, του λόγου και του διαδικτύου. Την τελευταία μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει ήδη υποσκάψει, αφήνοντας να εκπνεύσουν στις 11 Ιουνίου ο κανονισμός ουδετερότητας του internet (net neutrality act), καθώς οι πάροχοι μπορούν πλέον να επιλέγουν σε ποια sites θα κατευθύνουν την κίνηση, με βάση τα έσοδα που αποκομίζουν από αυτά.
Συνεπώς, έχοντας αναλάβει τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις του στοχεύουν στη δίκαιη προβολή και ενημέρωση. Όπερ σημαίνει ότι ο Τραμπ καταγγέλλει κάτι που είναι αμφίβολο αν συμβαίνει με στόχο να επιβάλλει το ακριβώς αντίθετο, προκατάληψη κατά των επικριτών του, υπό την πίεση αμφισβήτησης της ελευθερίας και ανεξαρτησίας, καθώς δεν υπάρχουν πλέον στεγανά.
“Έγκλημα εκ προμελέτης”
Ο Ντόναλντ Τραμπ, υπέρ του οποίου δούλευε φάρμα παραγωγής fake news στην πΓΔΜ, που βρέθηκε στην ουσία πίσω από το σκάνδαλο Cambridge Analytica-Facobook, τώρα εγκαλεί τα media, social media και μηχανές αναζήτησης για καταπίεση της φωνής των συντηρητικών. Στην πραγματικότητα όμως, ο Τραμπ κατηγορεί τα media επειδή δεν προωθούν την ακροδεξιά, την αντιμεταναστευτική πολιτική και τα fake news που στοχοποιούν τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ:
«Τα αποτελέσματα της αναζήτησης για τη φράση “Trump News” απαρτίζονται μόνο από ψεύτικες ειδήσεις. Με άλλα λόγια, έχουν παραποιήσει τα αποτελέσματα, και όλες σχεδόν οι ειδήσεις είναι κακές»
Όπως εξήγησε, μάλιστα,
“το 96% των αποτελεσμάτων του Google για τη φράση «Trump News» προέρχεται από αριστερά μέσα ενημέρωσης, ενώ «οι ειδήσεις από τα ρεπουμπλικανικά μέσα ενημέρωσης είναι ελάχιστες”.
Και πρόσθεσε:
«Η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης, καταπιέζουν τη φωνή των Συντηρητικών και κρύβουν όσες πληροφορίες και ειδήσεις είναι θετικές. Ελέγχουν ό,τι μπορούμε να δούμε και ό,τι δεν μπορούμε να δούμε. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να διευθετήσουμε».
H απάντηση της Google
Η Google, από την πλευρά της, έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ. «Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο άσκησης πολιτικής αντιπαράθεσης» επεσήμανε η εκπρόσωπος της εταιρίας.
Ξεκαθάρισε δε, ότι
«δεν χρησιμοποιούμε κανένα ειδικό κριτήριο, προκειμένου να στηρίξουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία»
ενώ επισήμανε ότι:
«Ο στόχος της αναζήτησης είναι οι χρήστες να βρουν ειδήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τους όρους αναζήτησης που έχουν θέσει, στον μικρότερο δυνατό χρόνο»
εξήγησε, παράλληλα.
Διαβεβαίωσε ότι
«κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκατοντάδες βελτιώσεις στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο που προσφέρουμε στους χρήστες».
Ωστόσο, ούτε η Google λέει όλη την αλήθεια, καθώς όπως αποδείχθηκε και στην Ελλάδα, συνεργάζεται με συγκεκριμένα media, εταιρίες και προβάλλει σε διάφορες υπηρεσίες της περιεχόμενο από συγκεκριμένους εκδότες, απορρίπτοντας άλλους.
Στην αναζήτηση, έρευνα του 2015, είχε αποδείξει την καταπίεση αρνητικών αποτελεσμάτων ειδήσεων για τη Χίλαρι Κλίντον και υπερπροβολή των θετικών, ενώ αναπτύχθηκε και ο πολιτικός όρος Search Engine Manipulation Effect (Επίδραση της χειραγώγησης μηχανής αναζήτησης).