Νέες δηλώσεις για την Τουρκία και τη Ρωσία, εντείνουν τη διαφοροποίηση από την αμερικανική γραμμή, πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν από το Ελσίνκι, ισχυροποιώντας έτσι το μήνυμά του με την ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα που έχει η Φινλανδία.
Ο Εμμάνουελ Μακρόν, που συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σαούλι Νιινίστο, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, μεταξύ άλλων για αμυντικά θέματα, και θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τις μεταψυχροπολεμικές σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο Μακρόν είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης η οποία θα μπορεί να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντα και την οικονομική ανεξαρτησία της και να ανταποκρίνεται στη νέα παγκόσμια οικονομική και αμυντική κατάσταση που δημιούργησε η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπερ σημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί την ανάπτυξη του Ευρωστρατού, τον απογαλακτισμό της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και στέλνει μηνύματα όχι μόνο στη Ρωσία και την Τουρκία αλλά μέσω αυτών και στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, τα μηνύματα αυτά παραμένουν ασαφή και ίσως αποδειχθούν κενό γράμμα, αν δεν καταφέρει να κερδίσει τη συναίνεση της Άγκελα Μέρκελ και τη συμπόρευση της Κομισιόν και των υπολοίπων χωρών. Ήδη, υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία τάσσονται η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, ενώ το Βερολίνο βρίσκεται πιο κοντά με τη Μόσχα εξαιτίας, κυρίως, του αγωγού Nordstream 2.
Ο Μακρόν έχει επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και οι προσπάθειές του έχουν περιπλεχθεί από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, καθώς και την επίθεση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με Ναβιτσόκ στη Βρετανία.
«Είναι προς το συμφέρον μας η Ε.Ε. να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, καθώς και τη Ρωσία που να φέρνει σταθερότητα, η οποία μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγαλύτερη ισχύ και συνοχή»
ενώ συνεχίζοντας υποστήριξε ότι:
«Νομίζω πως σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η άμυνα, οι στρατηγικές σχέσεις, θα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια νέα σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ε.Ε. η οποία να είναι συναφής με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Ευρώπη. Η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή είναι προς το συμφέρον μας»,