Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβει η υπόθεση Folli Folliie καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από έναν και πλέον μήνα αδιάψευστων φημών και δημοσιευμάτων για κατάθεση μήνυσης, εν τέλει διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση μόνο τις πράξεις επιβολής διοικητικών προστίμων, κατά των οποίων θα προσφύγει η εταιρία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που δεν έπραξε τα επαπειλούμενα, καθώς στάση αναμονής τήρησαν και οι πιστωτές της εταιρίας, οι οποίοι, αν και διέρρεαν εξ αρχής άλλοτε ότι θα κατατεθούν μαζικές προσφυγές και άλλοτε ότι θα καταγγελθούν δάνεια και ομόλογα, εν τέλει δεν κινήθηκαν.
Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αφ’ ενός δεν υπήρχε επαρκής νομική βάση για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων και αφετέρου ότι η διοίκηση και οι πιστωτές εισήλθαν σε διαπραγματεύσεις και συνεπώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ένδειξη ότι δεν διαπραγματεύονται με καλή πίστη, υποσκάπτοντας τη θέση του εγκαλούντος/μηνυτή στο επόμενο στάδιο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, μετά τη λήξη της προσωρινής διαταγής.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε στην εισαγγελία τις αποφάσεις για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ στην εταιρεία Folli Follie και σε εννέα φυσικά πρόσωπα για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς και για παραβάσεις διατάξεων σχετικά με την παροχή ζητούμενων στοιχείων, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται συμπληρωματικά στοιχεία ή υπόμνημα πέρα από το σκεπτικό της απόφασης για την επιβολή των προστίμων.
Πληροφορίες που επικαλούνται τα media αναφέρουν ότι ο φάκελος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιέχει μόνο τις διοικητικές αποφάσεις κύρωσης προστίμων, τα οποία επιβλήθηκαν στα μέλη του δσ της εταιρείας, με αναφορές μόνο στη διοικητική διαδικασία.
Ο φάκελος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχικά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20 Αυγούστου, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι την υπόθεση χειρίζεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.
Ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει το υλικό, θα κρίνει, κατ’ αρχήν, αν θα καλέσει ως υπόπτους τους 11 στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για χειραγώγηση.
Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας, από τις οποίες το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί να καλυφθεί υποβάλλοντας σε πίεση την εταιρία για την παροχή πρόσθετων στοιχείων και επιβάλλοντας πρόστιμα, διαδικασίες που έρχονται ωστόσο με μεγάλη καθυστέρηση και αφού η μετοχή έχασε το 70% της αξίας της, όταν η έκθεση του QCM Fund ήταν γνωστή πριν το άνοιγμα της αγοράς.