Μια ακόμη ιστορική νίκη φαίνεται να καταγράφει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιτυγχάνοντας εμπορική συμφωνία το Μεξικό, ενώ παράλληλα έστειλε τελεσίγραφο στον Καναδά να δεχθεί τους όρους των ΗΠΑ μέχρι την Παρασκευή, διαφορετικά θα εξαιρεθεί.
Πρόκειται για μια υψηλής αξίας σημειολογικά, πολιτικά και εμπορικά νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να στείλει μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα σε ΕΕ και Κίνα, καθώς επιδιώκει να αναθεωρήσει υφιστάμενες συμφωνίες υπό την απειλή εμπορικού πολέμου.
Σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο ο Ντ. Τραμπ τόνισε ότι εγκαταλείπει την ονομασία NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) ενώ πρόσθεσε ότι θα εξετασθεί αν ο Καναδάς θα συμμετάσχει στη καινούργια συμφωνία.
Συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες με τον Καναδά θα ξεκινήσουν σύντομα. Καθώς ήδη σήμερα φτάνει στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.
«Προσκαλούμε τους Καναδούς και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια δίκαιη και επιτυχημένη σύμφωνία»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Με τον τρόπο αυτό και θέτοντας στενά χρονικά όρια ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην Οτάβα να δεχθεί τους όρους του, θεωρώντας ότι πλέον διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για μια “πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες” και ιδίως για τους κατασκευαστές και τους αγρότες. Σημείωσε ότι το Μεξικό
“υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν”.
Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι επιχειρεί να διευρύνει την αγορά για τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, όπως έκανε στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Στην Ευρώπη όμως υπάρχουν σαφείς περιορισμοί για τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, βούληση για την αλλαγή των οποίων δεν υπάρχει.
Ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει πολύ σύντομα στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν τις εξελίξεις. “Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε”, συνέχισε, εξηγώντας ότι
“το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα”.
με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιεί την τακτική καρότο και μαστίγιο απειλώντας με δασμούς για να εξαναγκάσει τον Τριντό σε διαπραγματεύσεις, καθώς έχει ήδη καταρρεύσει η NAFTA, ενώ προσφέρει και… “καρότο” λέγοντας:
“Μπορούμε να κάνουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά ή να τους εντάξουμε στη συμφωνία με το Μεξικό”,
Από την πλευρά του ο Μεξικανός πρόεδρος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θέλει να συμμετάσχει ο Καναδάς στις συζητήσεις ώστε η νέα συμφωνία να καταστεί τριμερής, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Έτσι το Μεξικό ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι του Τραμπ, αν και στην ουσία το πράττει αποδεχόμενο διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη βάση της κατάργησης της NAFTA.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την αναθεώρηση της NAFTA, την οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε “καταστροφική” για τις ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Καναδάς, το τρίτο μέρος της συμφωνίας αυτής.
Οι Μεξικανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι και ο υπουργός Οικονομικών Ιλδεφόνσο Γκουαχάρδο, ήθελαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη από το κοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου.
Το ένα από τα βασικά ζητήματα, αυτό του “κανόνα προέλευσης” για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ότι είχε επιλυθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, η νέα συμφωνία θα αυξήσει τον λεγόμενο κανόνα προέλευσης για τα οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική στο 75%, από 62,5% σήμερα. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα το 40-45% της αξίας του οχήματος να προέρχεται από περιοχές όπου οι μισθοί των εργατών είναι περίπου 16 δολάρια την ώρα.
Μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια. Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.
Στην Ουάσιγκτον η ΥΠΕΞ του Καναδά
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει, σήμερα, Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, προκειμένου να διαπραγματευτεί την αναθεωρημένη NAFTA, για την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει ΗΠΑ και Μεξικό.
«Δεδομένης της ενθαρρυντικής ανακοίνωσης για νέες διμερείς προόδους ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, η υπουργός Φρίλαντ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις»
επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου.
Ξεκαθάρισε πάντως, πως η Οτάβα δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, αν δεν είναι «καλή για τον Καναδά και τη μεσαία τάξη».
Το εμπορικό σύμφωνο των τριών χωρών της βόρειας Αμερικής, έχει υπογραφεί απόπροηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στη μονομερή ακύρωσή του, ισχυριζόμενος πως πλήττει τα συμφέροντα των Αμερικανών.