Κινήσεις ανάκτησης του κοινωνικού ερείσματος, προοδευτικής διαχείρισης του πολιτικού κόστους, τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του ανασχηματισμού, ενώ παράλληλα θα στείλει μηνύματα σταθερότητας και επιμονής στο δρόμο της χρηστής οικονομικής διαχείρισης σε εταίρους και αγορές.
Ο πρωθυπουργός καλείται να εκμεταλλευτεί σωστά το υπάρχον δυναμικό, να λύσει λειτουργικά προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα και να δημιουργήσει μια δομή ικανή να συνεργαστεί άμεσα και χωρίς προβλήματα με το κόμμα, χωρίς ωστόσο να δίνει την αίσθηση υποταγής σε αυτό. Παράλληλα, όμως, θα επιχειρήσει να δώσει στίγμα ανανέωσης και να κινηθεί στην κατεύθυνση της συγκλίσεων με συγγενείς πολιτικούς χώρους.
Σε αυτό το στενό και απαιτητικό πλαίσιο, ενόψει των τριπλών εκλογών και υπό το άγρυπνο βλέμμα επενδυτών και επιτρόπων ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνθέσει ένα κυβερνητικό σχήμα “plug and play”. Όπερ σημαίνει ότι θα επιλέξει δοκιμασμένα στελέχη από το στενό του κύκλο, τα οποία θα αναβαθμίσει, πλήρωση θέσεων που χηρεύουν.
Με την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργούς έθεσε το κόμμα σε διάταξη μάχης για τις εκλογές, επανέφερε στο προσκήνιο το παράλληλο πρόγραμμα, μόνο που τώρα θα είναι πρωτεύον και τα εργασιακά, καθώς επέμεινε στον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας, αποφεύγονται όμως μεγαλοστομίες και ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να υποσκάψουν τις εν εν εξελίξει διεργασίες και διαπραγματεύσεις.
Κομβικές, για την ανάπτυξη παραμένουν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, τομέα που φαίνεται ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Μαξίμου, μέσω εσωτερικής αναβάθμισης στελέχους-ων, ενώ ακολουθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, στα οποία η δουλειά του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται υπεραποδοτική.
Στο επίκεντρο βρίσκονται όμως και τα ενεργειακά projects, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις και από τους διεθνείς εταίρους, ενώ ευθυγραμμίζονται με τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Με αφορμή αυτό, ίσως αναζητηθεί για τον τομέα αυτό πρόσωπο που θα έχει καλές σχέσεις και δυνατότητα συνεργασίας με τον Νίκο Κοτζιά, ενδεχομένως από συγγενή πολιτικό χώρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την είσοδο στην κυβέρνηση του απερχόμενου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, ενώ βέβαιη θεωρείται η είσοδος στελεχών που ανήκουν ή πρόσκεινται στην ομάδα των 53+ και τα οποία έχουν κοινοβουλευτική εμπειρία και ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικές και εργασιακές ομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υπουργοποίηση του Μάκη Μπαλαούρα στη θέση της Θεανώς Φωτίου, η αναβάθμιση των Χ. Βερναδάκη και Δημήτρη Λιάκου, ενώ αναμένεται και υπουργοποίηση του Χρήστου Μαντά.
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα σε επίπεδο νέων προσώπων, ιδιαίτερα αυτών που θα δίνουν την αίσθηση της διεύρυνσης του πολιτικού σχήματος, τα οποία θα είναι ένα ή δύο και δεν προορίζονται για κορυφαίες θέσεις.
Οι αλλαγές θα είναι χειρουργικού τύπου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.