Κινήσεις με στόχο τη de facto αναγνώριση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία από τη Δύση κάνει η Ρωσία, καθώς τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν χαρακτηρίζει λάθος μια τέτοια εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοίκουανοίγει ζήτημα επαναπατρισμού 1 εκατ. Σύρων προσφύγων.
Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία προσπαθεί να εντείνει τις εσωτερικές πιέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και εντός της ΕΕ από την Ιταλία και την Αυστρία, για αποδοχή του καθεστώτος Άσαντ και επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού προσφύγων.
Με τον τρόπο αυτό ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως “καρότο” και μοχλό πίεσης το προσφυγικό και την προοπτική αποσυμφόρησης της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει τώρα την απειλή νέου κύματος μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη.
Από την πλευρά της η Ρωσία, επιτυγχάνοντας τη διεθνή αναγνώριση του Άσαντ στέλνει σαφές μήνυμα στη συριακή αντιπολίτευση, την υποστήριξη της οποίας διέκοψαν οι ΗΠΑ και πλέον ο στρατός του καθεστώτος επελαύνει σε όλους τους θύλακες, με τελευταίο την Ιντλίμπ.
«Από το 2015, όταν οι πόλεις και τα χωριά άρχισαν προοδευτικά να απελευθερώνονται, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους»,
δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ συνεχίζοντας επισήμανε ότι
«Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί όλες οι ευκαιρίες για την επιστροφή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων»,
πρόσθεσε ο Σόιγκου.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του αιτήματος για οικονομική στήριξη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας και ιδιαίτερα των κρίσιμων υποδομών, που απηύθυνε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκελα Μέρκελ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το κόστος των ζημιών που οφείλονται στον πόλεμο στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, για το θέμα αυτό, η Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ρωσία επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε υποστήριξη των δυνάμεων του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η υποστήριξη αυτή καθώς και εκείνη του Ιράν επέτρεψε στις κυβερνητικές δυνάμεις να καταγάγουν νίκες απέναντι στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές και να ανακαταλάβουν σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους της εμπόλεμης χώρας.
Ενώ οι μάχες τελειώνουν σε πολλές περιοχές, το καθεστώς της Δαμασκού και οι σύμμαχοί του φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανοικοδόμηση και την επιτάχυνση της επιστροφής των 5,6 εκατομμυρίων Σύρων που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου από το 2011.
Στις αρχές Ιουλίου ο Άσαντ δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι «προτεραιότητά» του.
Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 προκάλεσε περισσότερους από 350.000 θανάτους, κατέστρεψε τις υποδομές της χώρας και παρέλυσε την παραγωγή ηλεκτρισμού και πετρελαίου.