Το στίγμα της επόμενης ημέρας έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας ολόκληρη τη βεντάλια, από το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, μέχρι την ανανέωση στο κόμμα και την κυβέρνηση, ενώ προσδιόρισε το πεδίο της μάχης με τη Νέα Δημοκρατία και την προσπάθεια διεύρυνσης με άνοιγμα στη μεσαία τάξη.
Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το πλαίσιο που θα κινηθεί το οικονομικό πρόγραμμα, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας, πολλές φορές, με διαφορετικό τρόπο ότι στόχος είναι να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε αυξήσεις μισθών, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, φοροελαφρύνσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πακέτο φοροελαφρύνσεων, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εταίρους, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις συντάξεις, που τελούν υπό διαπραγμάτευση, ενώ μίλησε για μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους, καθώς και για αναδιάρθρωση της Δημόσιας διοίκησης.
«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων»,
προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επεσήμανε ότι
«έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε»
ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.
Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.
«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων»,
τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι
«συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης».
Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.
Ο πρωθυπουργός έθεσε και θέμα ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ανανέωση, καθώς έκανε λόγο για κλείσιμο πολιτικού κύκλου και προσαρμογή του κόμματος στα νέα δεδομένα, κάνοντας άνοιγμα στη μεσαία τάξη.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό
«δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σχολιάζοντας ότι «όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης».
«Αντίθετα», τόνισε ότι «είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Πάνο Σκουρλέτη, όπως αναμενόταν, για γενικό γραμματέα του κόμματος, ενώ προανήγγειλε υπουργοποίηση του απερχόμενου γγ, Παναγιώτη Ρήγα.