Κάλεσμα για νέα αυτόνομη -από τις ΗΠΑ- ευρωπαϊκή πολιτική Εξωτερικών και Ασφάλειας απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων, ζητώντας κατ ουσία επιτάχυνση της ανάπτυξης του Ευρωστρατού, που οδηγεί σε αναδιάρθρωση του NATO, ενώ παράλληλα ζήτησε να ανοίξουν δίαυλοι με την Τουρκία και την Ρωσία.
Η προσέγγιση του Εμμάνουελ Μακρόν ευθυγραμμίζεται με αυτής της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, καθώς αμφότεροι δήλωσαν ότι ”
η ΕΕ δεν μπορεί να βασίζεται για την ασφάλεια της αποκλειστικά στις ΗΠΑ”
ενώ πάει και ένα βήμα παραπέρα καθιστώντας θέση της Γαλλίας τον πλήρη διαχωρισμό της εξωτερικής πολιτικής από την ατζέντα της Ουάσιγκτον, καθώς ζήτησε την έναρξη διαλόγου σε πολλά επίπεδα και ζητήματα με την Τουρκία και τη Ρωσία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι:
“Η ιστορία αυτών των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με την Ευρώπη. Πρέπει να δεχθούμε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη Ευρώπη, μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωηση”.
Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μήνυμα προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερτογάν αλλά και τη Γερμανία και τις χώρες της ΕΕ, καθώς δεν ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ αλλά στην ουσία μιλάει για νέους σχηματισμούς ή για αναβάθμιση για παράδειγμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες χώρες και το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούσε να χωρέσει -ενδεχομένως- και η Βρετανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος εμβάθυνε λέγοντας:
«Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου»,
εξηγώντας ότι επιθυμεί μία εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και με τη Ρωσία.
«Σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, καθώς και η τήρηση του πλαισίου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) θα είναι φυσικά απαραίτητες προϋποθέσεις για πραγματική πρόοδο με τη Μόσχα»,
είπε.
«Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εργασθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα και γι’ αυτό υπολογίζω σε εσάς»,
υπογράμμισε απευθυνόμενος στους Γάλλους διπλωμάτες.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, αν
«οι συμμαχίες έχουν ακόμη σήμερα όλη τους τη σημασία, οι ισορροπίες, ορισμένες φορές οι αυτοματισμοί επί των οποίων αυτές οι συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί πρέπει να επανεξεταστούν».
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πρόθεσή του να συμβάλει στην επιτυχία της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου στο Παρίσι ανάμεσα στις πλευρές της λιβυκής κρίσης, που προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.
«Έχω βαθιά πίστη στην ανασυγκρότηση της λιβυκής κυριαρχίας. Στη χώρα αυτή που έγινε το θέατρο σύγκρουσης ξένων συμφερόντων, ο ρόλος μας είναι να επιτύχουμε την επιτυχία της συμφωνίας του Παρισιού τον περασμένο Μάιο»,
είπε.