Νέο κυβερνητικό σχήμα, με σταθερούς πυλώνες αλλά ενισχυμένη και ομογενοποιημένη task force, για την αποτελεσματική διαχείριση μέρους του πλεονάσματος, προς ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την άμβλυνση προβλημάτων, αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να οικοδομήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την διαλειτουργική συνεργασία που θα επιτρέψει την καλύτερη εμπέδωση των πολιτικών από την κοινωνία, ώστε να βελτιώσει τη συσπείρωση και να επικοινωνήσει τις μεταρρυθμίσεις στη βάση.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι παρουσίασε ένα πλαίσιο σχεδίου κοινής και συντονισμένης δράσης στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για αλλαγές στην κυβέρνηση που θα σηματοδοτήσουν προσέγγιση με την εκλογική βάση και ταυτόχρονα για ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα με ισορροπία μεταξύ του κοινωνικού κράτους και των αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τους εταίρους, να πειστούν οι αγορές και να καλυφθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η έμφαση του νέου προγράμματος θα είναι στη συνοχή των πολιτικών και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των δημοσιονομικών περιθωρίων (με γνώμονα τους πολλαπλασιαστές) και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πληγεί η δημοσιονομική πειθαρχία, θα διοχετεύσει ευρωπαϊκά κονδύλια συνοχής σε κοινωνικές δράσεις, κεφάλαια του προϋπολογισμού σε αναπτυξιακά κίνητρα για μείωση της ανεργίας και ενίσχυση των εξαγωγών και τη διαμόρφωση γέφυρας άμεσων ξένων επενδύσεων.
Παράλληλα, με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την επανενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού, τη σύνθεση τάσεων και την αμεσότερη επικοινωνία με την κυβέρνηση, λόγω της κεκτημένης γνώσης που διαθέτει και της αποδοχής του από τον μηχανισμό.
Με την πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει διάθεση αποκέντρωσης, συνθετικής λειτουργίας και αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας, με διάθεση συνεργασίας και όχι επιβολής ατζέντας. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιχειρεί τη συνδιαχείριση της εκλογικής προοπτικής και του αποτελέσματος, δρώντας προνοητικά.
Εντός της εβδομάδας ο ανασχηματισμός
Μετά την ανανέωση στο κόμμα, καθώς εκτός από τον γραμματέα, θα υπάρξει ανασύνθεση της πολιτικής γραμματείας και των επιτροπών, με διάθεση σύνθεσης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενεργοποίηση.
Για τον ανασχηματισμό οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες και αντικρουόμενες, ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κινηθεί σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματος, περνώντας τη λογική της πολιτικής προσέγγισης με συγγενείς χώρους, αλλά αποδεχόμενος τυχόν ενστάσεις και προτάσεις για πρόσωπα και πόστα.
Υπ αυτό το πρίσμα αμετακίνητοι θα είναι οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης), με προσαρμογές ενδεχομένως σε δεύτερους και τρίτους ρόλους, ενώ στη θέση της αναμένεται να παραμείνει η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς έχει έργο προς ολοκλήρωση.
Στο νέο σχήμα αναμένονται νέα πρόσωπα από τους 53, τεχνοκράτες, και ανακατανομή θέσεων και αρμοδιοτήτων, με στόχο την αμεσότερη προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν ένας ή δύο υπουργοί, ενώ θα υπάρξει κυκλική αναπλήρωση. Άγνωστος παραμένει ο ρόλος που θα αναλάβει ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Πάνος Ρήγας, ενώ συζήτηση γίνεται και για αναβάθμιση στελεχών του Μαξίμου.