Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης των κέντρωμ κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, καθώς όπως εντοπίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ενδείξεις που καταγράφονται συνιστούν επικίνδυνη επιδείνωση.
Η έλλειψη βασικών για την επιβίωση αγαθών, η μεγάλη αύξηση του έγκλειστου πληθυσμού και οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε εκρήξεις βίας, ενώ πλέον πολλοί είναι οι μετανάστες που ξεκινούν απεργίες πείνας, υπερφορτίζοντας τις ήδη οριακές καταστάσεις που επικρατούν και στα κέντρα ιατρικής φροντίδας.
Η UNCHR υπολογίζει ότι 8.000 μετανάστες είναι έγκλειστοι στην παρούσα φάση σε 18 κέντρα κράτησης που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα στην Τρίπολη. Οι οργανώσεις αρωγής έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα, τα οποία ανοίγουν και κλείνουν συχνά.
«Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράψαμε μια επικίνδυνη επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης, λόγω του αυξανόμενου υπερπληθυσμού και της έλλειψης των πιο βασικών συνθηκών διαβίωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Λίβυοι αξιωματούχοι επικαλούνται για τις άσχημες συνθήκες στα κέντρα κράτησης έλλειψη πόρων και λένε ότι οι μετανάστες μετάγονται σε αυτά για τη δική τους προστασία.
Η λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακόπτει την πορεία μεταναστών και προσφύγων προς τη γηραιά ήπειρο δια θαλάσσης. Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί όμως αποτελούν κλάσμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στη Λιβύη ή διέρχονται από αυτήν.
Μέχρι στιγμής φέτος, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί 12.174 μετανάστες από τη Λιβύη, ένας αριθμός μειωμένος κατά σχεδόν 87% αν συγκριθεί με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Στη Λιβύη έχουν καταγραφεί 55.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κατά τα στοιχεία της UNHCR.