Επιπτώσεις που δεν μπορούν να υπολογιστούν και προεκτάσεις που τρομάζουν μπορεί να έχει άρθρο του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στη Handelsblatt, όπου κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει δικό της, ανεξάρτητο SWIFT (σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων), προδίδοντας -ενδεχομένως- εν εξελίξει συζήτηση για υποκατάσταση του διεθνούς standard, προοπτική που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Χάικο Μάας, στο άρθρο του, αναφερόμενος στην ανάγκη να διασωθεί η συμφωνία με το Ιράν, επανέφερε τον σχεδιασμό για αναβάθμιση του ESM σε EMF, ανοίγοντας το κεφάλαιο για χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων με στόχο τη στήριξη άλλων χωρών. Σε μια τέτοια περίπτωση αποκτούν διαφορετική βαρύτητα τα περί ευρωπαϊκής στήριξης στην Τουρκία.
Ο Μάας σε άρθρο του στη Handelsblatt αναφέρει ότι αν θέλουμε να σώσουμε τη συμφωνία του Ιράν είναι
“αναντικατάστατη η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αυτονομίας, με την δημιουργία καναλιών πληρωμών τα οποία είναι ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ένα ανεξάρτητο σύστημα SWIFT”
ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι
“κάθε μέρα που η συμφωνία είναι ζωντανή είναι καλύτερη από την εκρηκτική κατάσταση που θα επικρατούσε και θα απειλούσε τη Μέση Ανατολή”.
Ο Μάας με τον τρόπο αυτό φαίνεται να θέλει να αποδώσει πλήρως τις διαστάσεις της Ευρω-αμερικανικής αντιπαράθεσης, αν όμως οι δηλώσεις του εκληφθούν στην “ονομαστικής τους αξία” τότε ο κίνδυνος να προκαλέσουν αναταράξεις και εκρήξεις στις τράπεζες, τα χρηματιστήρια και εν γένει τον χρηματοοικονομικό τομέα, είναι μεγάλες.
Αν δεν είναι προσωπικές απόψεις, οι δηλώσεις του Μάας αποκαλύπτουν εν εξελίξει συζήτηση για την υποκατάσταση του παγκόσμιου συστήματος μηνυμάτων μεταξύ τραπεζών, του SWIFT, το οποίο αν και έχει πιεστεί δεν ποτέ αποκλείσει κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες.
Ωστόσο, η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της αντίστοιχο σύστημα, υπό το φόβο ότι οι κυρώσεις για την επέμβαση στην Κριμαία θα οδηγούσαν σε εξαίρεσή της από το SWIFT. Το ρωσικό σύστημα όμως, αν και είναι λειτουργικό δεν χρησιμοποιείται, αφ’ ενός λόγω αυξημένου κόστους συναλλαγών και αφετέρου, καθώς η Ρωσία έλαβε το 2015 θέση στο διοικητικό συμβούλιο του SWIFT και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει εξαίρεσή της στο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Τούτων δοθέντων, οι δηλώσεις του Μάας αν και ad hoc δεν μπορούν να να προκαλούν προβληματισμό και να απαιτούν διευκρινίσεις, καθώς αν η ΕΕ εξετάζει πλήρη διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ και αποσύνδεση των συστημάτων μεταφοράς κεφαλαίων τότε, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί μπροστά σε νέες προκλήσεις και κρίσεις καθώς θα καταστεί δυσκολότερη η διασταύρωση στοιχείων και η διαμόρφωση σαφούς εικόνας για την κατάσταση που επικρατεί. Μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου σεναρίου ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, καθώς δεν μπορεί ούτε καν να αποτιμηθεί η έκρηξη του ρίσκου εξαιτίας της απώλειας εμπιστοσύνης στα διατραπεζικά συστήματα και η ευθεία πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς.