Πολιτική σταδιακής ανάπτυξης και οικονομίας δυνάμεων φαίνεται ότι ακολουθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και αφήνοντας να εξατμιστεί η κάθε αντιπαράθεση, χωρίς να επιδιώκει την ταχεία αλλαγή ατζέντας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Η στρατηγική αυτή μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στη θερινή ραστώνη και την καταπραϋντική επίδραση που έχει στα ανοιχτά μέτωπα, καθώς και στις εν εξελίξει εσωτερικές και διεθνείς διεργασίες, οι οποίες αλλάζουν κατά τρόπο δυναμικό το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται τόσο η χώρα, όσο και η κυβέρνηση, καθώς επαναπροσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η ισορροπία δυνάμεων και αυτό αντανακλά έμμεσα στους πολιτικούς σχηματισμούς.
Το περιβάλλον
Ενώ λοιπόν το θέρος κρατά χαμηλές τις εντάσεις στο εσωτερικό μέτωπο, με τα social media να αποτελούν το βασικό φόρουμ καταγραφής τάσεων και εκδήλωσης αντιδράσεων, σε αυτή τη φάση, ο πρωθυπουργός κάνει προσεκτικά βήματα για την ανάκτηση του κοινωνικού ερείσματος με στοχευμένες και υψηλής σημειολογίας επισκέψεις, κινήσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα έχοντας αφήσει να διαρρεύσουν τα σχέδια για τον ανασχηματισμό ευνοεί την κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Την ίδια στιγμή η επιμήκυνση της περιόδου επώασης του ανασχηματισμού, εν μέσω θέρους, η μεσολάβηση της εξόδου από το Μνημόνιο δημιουργούν αρκετή απόσταση από τις φονικές φωτιές, ευνοώντας την αποσύνδεση των πολιτικών εξελίξεων απ αυτές.
Η στρατηγική αυτή συμβάλλει παράλληλα και στην εξουθένωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ανεβάζει τους τόνους σε κάθε ένα μέτωπο ξεχωριστά, επιζητώντας τη μέγιστη φθορά κυβερνητικών στελεχών, ενώ παράλληλα εξαντλεί πηγές και μέτωπα, σε βαθμό που είναι αδύνατη η επαναφορά τους για αρκετό καιρό.
Στο διεθνές σκηνικό η νομισματική κρίση στην Τουρκία, αν και δεν είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού, έχει άμεσες και έμμεσες γεωπολιτικές προεκτάσεις καθώς επίκειται η αναθέρμανση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες, ενώ προωθείται με fast track διαδικασία και ο αγωγός Eastmed από το Ισραήλ.
Νέα δεδομένα δημιουργεί και η κρίση Ιταλίας-ΕΕ, προμετωπίδα της οποίας είναι το προσφυγικό, πλην όμως δεν εξαντλείται εκεί, καθώς το μείζον ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός, το έλλειμμα και οι τράπεζες, θέματα στα οποία η Κομισιόν και το διευθυντήριο δεν θα κάνουν εύκολα υποχωρήσεις.
Παράλληλα, η αλλαγή των ισορροπιών στη γερμανική κυβέρνηση, με την αύξηση της επιρροής των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστανοκοινωνιστών έχει εμφανή επίδραση στο προσφυγικό και λιγότερο ορατή στην οικονομία και τη διεθνή θέση της Γερμανίας, περιοχές που ωστόσο η αναπροσαρμογή γίνεται κυρίως παρασκηνιακά και έχει απολήξεις τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, καθώς επηρεάζει τις ανταποκρίσεις μεταξύ συγγενών πολιτικών χώρων.
Στρατηγική βήμα, βήμα
Από τις μέχρι τώρα κινήσεις, απαντήσεις και τάσεις, φαίνονται ότι το Μαξίμου ακολουθεί στρατηγική “τριών pit stop”, καθώς όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας “Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή”.
Όπερ σημαίνει ότι το πρώτο βήμα ήταν η Ιθάκη και η έξοδος από το Μνημόνιο, το οποίο όταν περάσει η επήρεια του, θα το διαδεχθεί ο ανασχηματισμός και αυτόν οι δηλώσεις στη ΔΕΘ. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός επιζητεί τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο των κινήσεων του και μάλιστα με σταδιακή κλιμάκωση, ο ανασχηματισμός και η ΔΕΘ δεν θα έχουν μεγάλη απόσταση, καθώς θα εκμεταλλευτεί το φόρουμ για να εκθέσει ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική και να ανανεώσει με νέους όρους και χρονικό ορίζοντα τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.
Συνεπώς ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και θα είναι περιφερειακός σε πρόσωπα, καθώς θέλει να εμπεδώσει τα κεκτημένα, που δεν είναι άλλα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης με εταίρους και αγορές. Παράλληλα όμως, μέσω του ανασχηματισμού, είναι πιθανό να επιχειρήσει να στείλει τα πρώτα μηνύματα πολιτικής ανασύνταξης, οικοδομώντας αφ ενός τη βάση για την ψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό και αφ ετέρου το έδαφος για την επιδίωξη υπερκομματικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εν συνεχεία, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει -στην ουσία- νέες προγραμματικές δηλώσεις, ενώ θα ζητήσει ψήφο επικύρωσης ή αποδοκιμασίας στο τέλος του δρόμου, ανοίγοντας άτυπα την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα διεξαχθεί σε κλίμα πόλωσης και ταξικής αντιπαράθεσης, για προνόμια και παροχές σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Το Μαξίμου εκτιμά ότι έτσι θα έχει επανακτήσει την πολιτική κυριαρχία, θα ορίζει την ατζέντα και θα μπορέσει να διαχειριστεί με όρους πολιτικής ηγεμονίας το Σκοπιανό, καθώς παράλληλα θα τρέχει και το Κυπριακό.
Πολιτικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιμάχεται την πόλωση που δημιουργεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ευνοείται η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ακόμα κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό σε επίπεδο σχηματισμών, θα είναι σίγουρα ευκολότερο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού.