Το πρώτο μαχητικό ιρανικής κατασκευής παρουσιάστηκε χθες σε ειδική τελετή, καθώς η Τεχεράνη επιχειρεί να στείλει μήνυμα στρατηγικής ισχύος στην Ουάσιγκτον, τη στιγμή που οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιέζουν τη χώρα και τα αντίμετρα της ΕΕ αποδεικνύονται ανεπαρκή.
Το νέο μαχητικό που προσομοιάζει κατ όψη με το παλιό F-105A και τα παλιά MiG-31 φέρει την ονομασία Kowsar, ενώ φέρεται να διαθέτει τεχνολογία αιχμής, αν και δεν είναι stealth.
Όπως υποστηρίζεται, έχει «ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική» και σύστημα ελέγχου πυρός που «χρησιμοποιεί δίκτυα ψηφιακών δεδομένων τέταρτης γενιάς». Επίσης, έχει τη δυνατότητα να φέρει ικανό εύρος όπλων, και προορίζεται για χρήση σε μικρής εμβέλειας αποστολές αεροπορικής υποστήριξης.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του αεροσκάφος φαίνεται ότι βασίζεται σε ρωσική τεχνολογική και αρχιτεκτονική βάση.
Η παρουσίαση του αεροσκάφους- που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως έχει προηγμένο ραντάρ και εξελιγμένα avionics συστήματα- έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο των συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και των εξαγγελιών της ιρανικής κυβέρνησης περί ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Σημειώνεται ωστόσο ότι η ιρανική πολεμική αεροπορία βασίζεται περισσότερο σε αεροσκάφη παλαιάς τεχνολογίας (ή εγχώριας παραγωγής αεροσκάφη βασιζόμενα σε αυτά), ρωσικής ή αμερικανικής προέλευσης, που ανάγονται στην εποχή πριν την επανάσταση του 1979. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως το Kowsar, εμφανισιακά τουλάχιστον, θυμίζει κατά πολύ το παλαιό, αμερικανικής προέλευσης, μαχητικό F-5.
Το Ιράν είχε παρουσιάσει το 2013 το μαχητικό Qaher 313, που, όπως είχε υποστηριχθεί, είχε επίσης αναπτυχθεί από την ιρανική βιομηχανία, αλλά αρκετοί είναι οι ειδικοί του χώρου που είχαν αμφισβητήσει και αμφισβητούν το κατά πόσον επρόκειτο για βιώσιμο/ επιχειρησιακό αεροσκάφος. Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία της χώρας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, διανύοντας πορεία δεκαετιών με στόχο την αυτάρκεια των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικό υλικό, δεδομένων των διεθνών κυρώσεων και των εμπάργκο που εμπόδιζαν τις εισαγωγές όπλων από το εξωτερικό.