Συντηρείται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, παρά την -προδιαγεγραμμένη- απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χθες, να χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα στον πρώτο εξ αυτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία κυβέρνηση απάντησε σε υψηλούς τόνους, με τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, να δηλώνει ότι
«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».
Ωστόσο η απουσία άμεσης απάντησης από κυβερνητικό φορέα, όπως συνήθως συμβαίνει, και οι χαμηλοί τόνοι από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καταδεικνύουν προσπάθεια της Άγκυρας να μην αντιπαρατεθεί και με την Αθήνα σε αυτή τη φάση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στο παρελθόν υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, επί του θέματος των οκτώ, είναι εκτός της σφαίρας επιρροής της κυβέρνησης, ενώ ασκείται μεγάλη πίεση από την ΕΕ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες να χορηγήσει άσυλο στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι,, γεγονός που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιωτικός μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική Πολιτεία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσαν ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Μάλιστα στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς που προέβαλλε ο Τούρκος πιλότος, σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.