Τα αποθέματα σε χρυσό αυξάνει διαρκώς και με εντεινόμενο ρυθμό η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιεί ως αντιστάθμισμα στις αμερικανικές κυρώσεις, τόσο για την πραγαμτοποίηση πληρωμών, όσο και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού της συστήματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το ΔΝΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε 26,1 τόνους χρυσού τον Ιούλιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αγορά από το 2017, αυξάνοντας τα αποθέματά της στους 2,170 τόνους.
Το απόθεμα αποτιμάται στα 77,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το site της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, ενώ σε τρέχουσες τιμές η αξία ανέρχεται στα 83,6 δισ. δολάρια.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει η Ρωσία προσεγγίζουν τα υψηλά της σοβιετικής εποχής, όταν ανέρχονταν στους 2800 τόνους, το 1941. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 10ετία τα αποθέματα χρυσού έχουν 10πλασιαστεί.
Όπως αναφέρει το World Gold Council, η Ρωσία είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, αλλά ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος παραγωγός.
Παράλληλα, όμως, η Ρωσία ακολουθεί πολιτική απομείωσης των αμερικανικών χρεογράφων που διαθέτει, έχοντας πλέον περιορίσει το απόθεμα τους στα 14,6 δισ. δολάρια τον Μάιο, έναντι 96,1 δισ. τον Μάριο.
Τέλος, σύμφωνα με το RT, η Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί στρατηγική διαφοροποίησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της με γνώμονα τον περιορισμό του δολαρίου.
According to the World Gold Council, Russia is not only the largest official buyer of gold but also the world’s third-biggest producer, with its central bank purchasing from domestic miners through commercial banks. In the past decade alone, Russia has mined more than 2,000 tons of gold, with annual production expected to rise by 400 tons by 2030.