Πίεση στο δολάριο ασκούν, ακόμα, οι χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αν και εστίασε στην Ευρώπη και την Κίνα τις οποίες κατηγόρησε για χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο, τα “σκάγια” πήραν για ακόμη μια φορά την Fed, η οποία ακολουθεί πολιτική αύξησης των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters δήλωσε ότι θα ήθελε η Fed να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών που υποστηρίζουν τις χώρες τους, στην άσκηση πολιτικής, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον Τζερόμ Πάουελ και το συμβούλιο ανοιχτών αγορών της Fed, να εμπλακούν ενεργά στον εμπορικό και οικονομικό πόλεμο που ο ίδιος έχει ανοίξει.
Αν και η προσπάθεια ποδηγέτησης της Fed στις ΗΠΑ προκαλεί ρίγος, καθώς αμφισβητεί τα θεμέλια του αμερικανικού οικονομικού συστήματος, εν τούτοις δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ οι δηλώσεις του προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού κατάφερε να θέσει την Κεντρική Τράπεζα υπό τον έλεγχό του, τώρα αντιμετωπίζει νομισματική κρίση.
Στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ όμως βρέθηκαν κυρίως η Ευρώπη και η Κίνα, με τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις από τις οποίες η Ουάσιγκτον προσδοκά τη βελτίωση του εμπορικού της ισοζυγίου, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα, κλάδο που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
«Νομίζω ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της. Το πιστεύω απολύτως. Και πιστεύω ότι και το ευρώ χειραγωγείται»
είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει την πίεση προς την Κίνα, αλλά και τους Ευρωπαίους, παρά την πρόσφατη συμφωνία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να παγώσουν οι δασμοί και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ o Τραμπ είναι κοντά στο ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές. Όσον αφορά στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι τα πυρά του Αμερικανού προέδρου στρέφονται πρωτίστως κατά της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να εμφανίσει και φέτος το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το ευρώ είναι υποτιμημένο για μία ισχυρή οικονομία, όπως είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο αντιτείνει ότι δεν έχει τον έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής. Ανήκει σε μία νομισματική ένωση, που περιλαμβάνει και σαφώς πιο αδύναμα μέλη και σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που χαράσσει την πολιτική.
Η κριτική που ασκεί πάντως ο Τραμπ στη Γερμανία ακούγεται έντονα και στους κόλπους της Ευρωζώνης από μέλη, αλλά και την Κομισιόν, που έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι για τις ανισορροπίες δεν έχουν ευθύνη μόνο οι ελλειμματικές χώρες, αλλά και εκείνες, που συντηρούν τεράστια πλεονάσματα. Το ΔΝΤ έχει επίσης επανειλημμένα καλέσει τη Γερμανία να λάβει μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, ενώ το θέμα έχει επανειλημμένα συζητηθεί και στις συνόδους του G20.
Το ινστιτούτο Ifo υπολογίζει ότι η Γερμανία θα εμφανίσει φέτος, για τρίτη διαδοχική χρονιά, το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, καθώς αναμένεται να εξάγει αγαθά αξίας υψηλότερης κατά 299 δισ. δολάρια από εκείνα, που εισάγει.
Η Ιαπωνία αναμένεται να εμφανίσει το δεύτερο υψηλότερο πλεόνασμα ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ολλανδία με πλεόνασμα ύψους 110 δισ. δολαρίων. Αντιθέτως οι ΗΠΑ προβλέπεται να εμφανίσουν το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα, ύψους 420 δισ. δολαρίων- στοιχείο, που ο Τραμπ υποστηρίζει βεβαίως ότι δικαιώνει τους ισχυρισμούς του.