Αναταραχές, κύμα προσφύγων, αβεβαιότητα και σκεπτικισμό προκαλούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Ο Μαδούρο, ο οποίος έγινε προσφάτως στόχος απόπειρας δολοφονίας, ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος κατά 96% και την αύξηση του βασικού μισθού κατά 6,000%, με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα.
Το σχέδιο του, αν και ακραίο, αντιμετωπίζεται με μεικτά συναισθήματα από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και συμβατικές λύσεις θεωρείται ότι δεν είχαν αποτέλεσμα. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ραγδαια αυτή υποτίμηση θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό πάνω από το 1,000,000%!
Σε απόλυτες τιμές, ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί κατά 30 δολάρια, ενώ είχε αυξηθεί άλλες τέσσερις φορές εντός του έτους, από 1 δολάριο κάθε φορά.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι για να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα πληρώνει τη διαφορά στους μισθούς για 90 μέρες, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα καταβάλλονται οι αυξήσεις.
Παράλληλα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την δέσμευση της ισοτιμίας του Μπολιβάρ στο petro, ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με τις εξαγωγές πετρελαίου, το οποίο ωστόσο έχει απαγορευτεί από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε προσπάθεια του Καράκας να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.
Οι επιχειρήσεις έχουν στην ουσία διακόψει τη λειτουργία τους, οι τράπεζες βρίσκονται επί ξυρού ακμής και ο κόσμος δεν βρίσκει πλέον ούτε καύσιμα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαδούρο ανακοίνωσε το τέλος της πολιτικής φθηνών καυσίμων, θέλοντας να πατάξει το λαθρεμπόριο.
Η χώρα βρίσκεται επί καιρό αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού, κατάσταση που έχει πυροδοτήσει τεράστιο κύμα προσφύγων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή μεταναστεύσει εξαιτίας των ακραίων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα από το 2014.