Εντείνει την κινητικότητα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη η Τουρκία, καθώς τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί σε Γερμανίδα δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής.
Η απόφαση για τη Μεσαλέ Τόλου, που συνελήφθη πέρυσι και κατηγορείται για «τρομοκρατία», ακολουθεί την αποφυλάκιση του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ως εκ τούτου, αποτελεί σαφή κίνηση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ΕΕ, ενώ Γερμανία και Γαλλία έχουν δηλώσει έτοιμες να στηρίξουν, αν και σπρώχνουν την Άγκυρα να ζητήσει εμπλοκή του ΔΝΤ.
Η δίκη σε βάρος της 33χρονης δημοσιογράφου και μεταφράστριας, εργαζόμενης στο αριστερό πρακτορείο ειδήσεων ETHA, αναμένεται πάντως να συνεχιστεί, ανέφερε η οργάνωση Freiheit fur Mesale Tolu («Λευτεριά για τη Μεσαλέ Τόλου») σε ανακοίνωσή της.
Ο σύζυγός της, ο Σουάτ Κόρλου, ο οποίος διώκεται με παρόμοιο κατηγορητήριο, είναι εξάλλου αναγκασμένος να παραμείνει στην Τουρκία, τόνισε η οργάνωση.
Η υπόθεση της δίωξης σε βάρος της Τόλου, όπως επίσης και οι διώξεις σε βάρος του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ, ενέτειναν την κρίση στη σχέση της Άγκυρας με το Βερολίνο.