Να μπει στην κινεζική αγορά, απ’ όπου αποχώρησε πριν από 8 χρόνια, ετοιμάζεται η Google, αναπτύσσοντας μάλιστα και ειδικό λογισμικό για την άμεση λογοκρισία σελίδων και περιεχομένου.
Η Google είχε εξωθηθεί σε αποχώρηση από την κινεζική κυβέρνηση -αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι έφταιγαν οι διαρκείς επιθέσεις hackers.
Ωστόσο, τώρα, που η ανάπτυξη των online υπηρεσιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη φαίνεται ότι επιβραδύνεται η Google αναζητά νέες πηγές εσόδων και ανάπτυξης.
Στους όρους, όμως, που θέτει η κινεζική κυβέρνηση, για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης, είναι η συμμόρφωση με τα standard λογοκρισίας που διέπουν τη χώρα. Για τη Google όμως, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και ο πλουραλισμός των πηγών ενημέρωσης αποτελεί συστατικό του DNA της. Η αποδοχή όρων οι οποίοι τροποποιούν τον γενετικό κώδικα της ίδιας της εταιρίας και ο σιωπηρός συμβιβασμός με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν αποφάσεις που θα έχουν επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται η Google παγκοσμίως.
Συνεπώς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στη φήμη της εταιρίας, όταν ήδη έχει κατηγορηθεί για παρεμβάσεις στον αλγόριθμο υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, είναι μεγάλος, ενώ ο συμβιβασμός στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελέσει επίσης πλήγμα στη φήμη της.
Όπως φαίνεται και στο infogrpahic οι Κινέζοι χρήστες του Internet ζουν σε παράλληλο σύμπαν, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια site και πληροφορίες, ενώ χρησιμοποιούν κυρίως το WeChat για επικοινωνία, την Alibaba για αναζήτηση και το Baidu.
Felix Richter