Σε προοίμιο νέου καθεστώτος για την Ουκρανία και την Κριμαία, που οδηγεί σε de facto αλλαγή συνόρων, στα πρότυπα της Κύπρου, υποβάθμιση του αμερικανικού παράγοντα και γερμανορωσική επικυριαρχία, παραπέμπουν οι δηλώσεις και ανακοινώσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την τρίωρη συνάντησή τους, χθες.
Οι δύο ηγέτες αναζήτησαν διεξόδους από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η έως τώρα πρόοδος είναι μηδενική, διευρύνοντας την γεωπολιτική εξίσωση με γεωοικονομικές παραμέτρους, που εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα, και διαμορφώνοντας ασφαλιστικό πλαίσιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, της Γερμανίας, του ΟΗΕ και της Ρωσίας.
Πρόκειται στην ουσία για ένα σχέδιο-πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη, ακόμα και μετά τη δημιουργία του Nordstream 2, σαφώς υποτιμημένου, ωστόσο, αλλά εγγυημένου.
Από τη δομή, τη ρητορική και τα συμφραζόμενα των επίσημων ανακοινώσεων προκύπτει ότι οι ηγέτες της Γερμανίας της Ρωσίας επέμειναν στον σχεδιασμό για τον Nordstream 2, κάνοντας όμως παραχωρήσεις προς την Ουκρανία με στόχο να κατευνάσουν την Ουάσιγκτον και να άρουν εμπόδια που τίθενται.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν στη διατήρηση της Ουκρανίας ως κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου, θέτοντας όμως προϋποθέσεις και δημιουργώντας νέο πλαίσιο.
Η Άγκελα Μέρκελ έθεσε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτημα ανάπτυξης δύναμης κυανόκρανων στην Ουκρανία για την επίβλεψη της εκεχειρίας, κίνηση που αν και ενοχλεί στρατηγικά τη Μόσχα, καθώς θα τη θέσει υπό το μικροσκόπιο του ΟΗΕ, παράλληλα εδραιώνει την κυριαρχία της και οδηγεί σε de facto επαναχάραξη συνόρων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, τέλος, δήλωσε ότι από τη δική της οπτική γωνία, η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στις εξαγωγές προς την Ευρώπη, ακόμα και μετά τη δημιουργία του Nordstream 2.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, δεν αρνήθηκε τη συνέχιση μέρους των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δια της ουκρανικής διόδου, ζητώντας όμως “να πληροί συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια”.
Η διατύπωση αυτή του Βλάντιμιρ Πούτιν στοχεύει στην αποπληρωμή των ουκρανικών χρεών προς τη Gazprom και το διαχωρισμό της εσωτερικής κατανάλωσης από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, προϋποθέσεις που μπορούν να ικανοποιηθούν με τη βοήθεια του ΔΝΤ, το οποίο για την ώρα έχει παγώσει την εκταμίευση δόσεων προς την Ουκρανία.