Πρόσωπα και δίκτυα πληροφοριών σε ΗΠΑ και Τουρκία καίει δημοσίευμα των Financial Times που ακολούθησε τη διπλή υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody’s και την S&P, καθώς αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν για την επίτευξη συμφωνίας εκτόνωσης της κρίσης, την οποία τελικά δυναμίτισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το αποκαλυπτικό και λεπτομερές δημοσίευμα των FT, όμως, περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια επίτευξης νέας συμφωνίας, καθώς έχοντας εκθέσει τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ και τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν, θέτει τους δύο προέδρους σε αντιπαράθεση για την πολιτική τους επιβίωση.
Το δημοσίευμα, που υπογραφουν τρεις δημοσιογράφοι και έχει τίτλο άσχετο του κεντρικού θέματος που αναδεικνύει, μπορεί να αποτελέσει ακόμα και τη “σκανδάλη” για νέο γύρο αντιπαράθεσης, αναγκάζοντας το χέρι του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νέες κυρώσεις, τις οποίες έχει προαναγγείλει, ώστε να υπερβεί την αδυναμία που καταδεικνύεται.
Σύμφωνα με τους FT, ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ali Ihsan Arslan και ο Matthew Bryza, ένας Αμερικανός πρώην διπλωμάτης που ζει στην Τουρκία, αποτέλεσαν πρωτεργάτες ενός deal που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την ανταλλαγή του πάστορα Μπράνσον με τον Τούρκο τραπεζίτη της Halkbank, Χακάν Αττίλα. Οι τρεις συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές αξιοποίησαν και άλλα κανάλια και παρασκηνιακούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, στη διαμόρφωση της οποίας ενεπλάκη προσωπικά και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Financial Times δείχνουν -χωρίς περιστροφές- τον Ταγίπ Ερντογάν ως υπαίτιο του ναυαγίου, καθώς την τελευταία στιγμή ήγειρε απαιτήσεις που εξ αρχής είχε ενημερωθεί ότι δεν γίνονται αποδεκτές.
Το δημοσίευμα, ακολούθησε χρονικά τη διπλή υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody’s και την S&P, με τους οίκους να επικαλούνται την ενίσχυση του ρίσκου λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αντιπαράθεση υψηλών τόνων με τις ΗΠΑ.
Όπως προκύπτει -και δεν έχει διαψευστεί από καμία πλευρά- οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που ξεκίνησαν επ αφορμής της αντιπαράθεσης για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, είχαν καταλήξει σε συμφωνία που προέβλεπε:
- την άνευ όρων αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον,
- εν συνεχεία την μεταφορά του Χακάν Αττίλα σε τουρκική φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής του
- και εν τέλει η Τουρκία θα απελευθέρωνε τέσσερις ακόμα Αμερικανούς κρατουμένους.
Ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων της Halkbank, Χακάν Αττίλα, είχε ήδη καταδικαστεί σε 32 μήνες φυλακή στις ΗΠΑ, ως επικεφαλής της συνωμοσίας για την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν και για ξέπλυμα χρήματος. Φήμες που από την αρχή περιβάλλουν την υπόθεση όμως αναφέρουν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που διαχειριζόταν την προσωπική περιουσία του Ταγίπ Ερντογάν και η προφυλάκισή του και η καταδίκη του είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είχε χάσει τον έλεγχο σημαντικών κεφαλαίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς είχε εμπλακεί προσωπικά στην απελευθέρωση Τουρκάλας που είχε φυλακισθεί στο Ισραήλ και ως εκ τούτου, η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν τον εξέθεσε τόσο εσωτερικά όσο και προς το Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, το deal χάλασε την τελευταία στιγμή και ενώ Αμερικανοί περίμεναν με διαβατήρια τον πάστορα Μπράνσον για να τον μεταφέρουν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους FT, τη συμφωνία τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα, την τελευταία στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν, απαιτώντας από τις ΗΠΑ πλήρη διακοπή της έρευνας και αντιστροφή των πράξεων καταλογισμού γι την υπόθεση της Halkbank, η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και παράβαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Η συμφωνία φέρεται να είχε εγκριθεί ακόμα και από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσσιονς, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Ντόναλντ είχε άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων.
Το