Σε σημείο καμπής βρίσκεται η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα ζητά πολιτικό χώρο για να ελιχθεί ώστε να μπορέσει να αποφυλακίσει τον πάστορα Μπράνσον, ενώ η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση και αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση πριν από την απελευθέρωση.
Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση, ενδέχεται σύντομα να υπαχθεί στο “νόμο της φθίνουσας απόδοσης”, ήτοι να παράξει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα θετικά.
Δεχόμενος πίεση σε βαθμό υποταγής, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να καταφύγει στη “δοκιμασμένη συνταγή” της εξαγωγής κρίσης και την πυροδότηση του εθνικισμού κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τροφοδοτώντας εντάσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και στη Συρία.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά το πολιτικό κόστος της επικείμενης ήττας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.
Η στρατηγική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, μέσω εθνικιστικών εξάρσεων έχει εφαρμοστεί κατ επανάληψη από τουρκική ηγεσία, και αν χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την τεράστιας έκτασης κρίση με τις ΗΠΑ, υφίσταται πλέον ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Αθήνα και Λευκωσία ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής, θέλοντας να προλάβουν εν τη γενέσει ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, αναδεικνύοντας ακόμα και τα περιστατικά ρουτίνας, όπως την αντιπαράθεση μεταξύ ψαράδων και τις προβοκατόρικες ενέργειες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής.
Παράλληλα, η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική επαναπροσέγγισης με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, όπως καταδεικνύει η πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Η πολυεπίπεδη αυτή πολιτική στόχο έχει να αναιρέσει τα τουρκικά επιχειρήματα για ελληνικές προκλήσεις, αφού εδραιώσει την καλή θέληση και την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, απείλησε με νέες κυρώσεις:
«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα»
ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε πως η Τουρκία
«δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».
Oι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.
«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία»,
έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».
Turkey has taken advantage of the United States for many years. They are now holding our wonderful Christian Pastor, who I must now ask to represent our Country as a great patriot hostage. We will pay nothing for the release of an innocent man, but we are cutting back on Turkey!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 16, 2018
Χθες Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του πάστορα, για την υπόθεση μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε πως αυξάνει κατακόρυφα τους δασμούς σε αρκετά αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα, ως αντίποινα.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην πάγια γραμμή ζητώντας χρόνο από τις ΗΠΑ και αλλαγή της πολιτικής έναντι του Ταγίπ Ερντογάν:
«Μπορούμε να επιλύσουμε πολύ εύκολα τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση»,
είπε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Παράλληλα, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δουν ποιος είναι καλός φίλος.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέδειξε ότι είναι καλός φίλος»,
ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Η υπόθεση Μπράνσον
Ο Μπράνσον, ο οποίος διέμενε για πάνω από δύο δεκαετίες στα παράλια της Μικράς Ασίας, τέθηκε προ ολίγων ημερών σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού προηγουμένως έμεινε στη φυλακή για 21 μήνες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία συμμετοχή στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Παράλληλα, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Τουρκία.
Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, με την Ουάσιγκτον να επιζητεί την απόσυρση των κατηγοριών και την επιστροφή του πάστορα στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Την 1η Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Τα μέτρα της Ουάσιγκτον στράφηκαν εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ, και του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, οι κυρώσεις αφορούν το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των δύο Τούρκων υπουργών εντός της αμερικανικής δικαιοδοσίας.
Στις 10 Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.
Χθες Τετάρτη, 16 Αυγούστου, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως αυξάνει κατακόρυφα τους δασμούς σε αρκετά αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των ο ποίων αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα, ως αντίποινα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει το μποϊκοτάζ αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων.