Υπό πίεση παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα παρά την ανάκαμψη της λίρας και τις ενδείξεις ύφεσης στο μέτωπο ΕΕ-Ιταλίας, καθώς το ρίσκο έχει ενισχυθεί και οι επενδυτές περιορίζουν τα ανοίγματά τους σε χώρες της περιοχής, βάζοντας στον πάγο τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.
Οι ανησυχίες για διάχυση της τουρκικής κρίσης και για ενδεχόμενη αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Κομισιόν στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους, αποτελούν παράγοντες που διατηρούν το risk premium της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι αναβαθμίσεις της οικονομίας και τα θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αν και φαίνεται να πέρασαν απαρατήρητα, στην πραγματικότητα συνέβαλλαν στην αποτροπή ενός γενικευμένου selloff. Αρνητικά επέδρασε, βραχυχρόνια, η ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για τη λήξη του waiver με τη λήξη του προγράμματος.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η έξοδος στις αγορές αναβάλλεται, ενώ πολλά θα κριθούν τις εβδομάδες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, όπου αναμένεται ενδεχομένως νέα αναβάθμιση από τη Moody’s, η οποία εφόσον ευοδωθεί, θα αποτελέσει το διαβατήριο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, παράγοντας που θα συμβάλει στη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ΗΔΑΤ, όπου η αξία των συναλλαγών παραμένει πολύ χαμηλή, είναι μία υπενθύμιση ότι τα ελληνικά ομόλογα και η έξοδος της χώρας στις αγορές εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον.
Η απόδοση του δεκαετούς σκαρφαλώνει σήμερα στο 4,31%, αυξημένη κατά 0,65% ή τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο στο 4,28%.
H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά 43 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στην έκθεση του ΔΝΤ και το επίμονο καμπανάκι του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής.
Σήμερα πάντως η απόδοση του ιταλικού ομολόγου, μετά το άλμα της το τελευταίο διάστημα, καταγράφει πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 3,10%. Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι τον Αύγουστο του 2017 ήταν στο 2%.