Χωρίς τέλος είναι οι αναταραχές στη Νικαράγουα, ενώ ήδη πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο επ αφορμής της μεταρρύθμισης του κοινωνικού κράτους, καθώς θα περιορίζονταν οι παροχές στους ήδη εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο ενέκρινε την έκδοση ομολόγων για να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα που έχει τρωθεί από την κρίση, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Τα ομόλογα, 25ετούς διάρκειας, θα αποτιμώνται σε δολάρια αλλά θα μπορούν να αγοραστούν με το νικαραγουανό νόμισμα. Η οικονομία της Νικαράγουας υπολογίζεται ότι έχει υποστεί ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της πολιτικής κρίσης από τη 18η Απριλίου μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο ψήφισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περικοπές δαπανών ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, έχει καταγγείλει ξένο δάκτυλο -και δη των ΗΠΑ- πίσω από τις διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του. Οι αντίπαλοι του 72χρονου Ορτέγα, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, τον κατηγορούν για διαφορά και νεποτισμό και καταγγέλλουν πως έχει επιβάλει μια «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο του.
Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, ζητώντας την απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Απρίλιο, αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «λευτεριά», κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «δικαιοσύνη και λευτεριά για τους πολιτικούς κρατούμενούς μας». Άλλοι φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν να παραιτηθεί ο Ορτέγα και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο.
Σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, περίπου 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τη 18η Απριλίου, με αφορμή μια μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι. Σε περίπου 140 από τους 400 κρατούμενους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία ή περί του ότι ανήκουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, κατά την ίδια πηγή.
Το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CENIDH) υπολογίζει από την πλευρά του τον αριθμό των συλληφθέντων σε 500 και τον αριθμό όσων διώκονται για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα σε 180.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορεία 7 χιλιομέτρων στους δρόμους της Μανάγκουα, κρατώντας φωτογραφίες των φυλακισμένων και σημαίες της χώρας, με ταμπούρλα και σφυρίχτρες. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση παρότι ένας νόμος που θεσπίστηκε τον Ιούλιο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» ενέργεια τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και επισύρει την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών στους παραβάτες.
«Ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα πιστόλι στον κρόταφο, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας συλλάβουν και να μας κατηγορήσουν πως είμαστε τρομοκράτες»,
δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.