Ανακάμπτει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική λίρα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων με την ΕΕ, περιορίζει τη ρητορική αντιπαράθεσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, απελευθερώνει φυλακισμένους και λαμβάνει στήριξη 15 δισ. από το Κατάρ.
Παράλληλα, η παρατεταμένη και βίαιη υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που πυροδοτήθηκε από τις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη της λίρας από την Κεντρική Τράπεζα, δημιούργησε προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης, η οποία ενδυναμώθηκε και από το short covering για κατοχύρωση κερδών.
Η βιωσιμότητα, όμως, της αντίδρασης μένει να κριθεί από την εμπέδωση του νέου προφίλ που καλλιεργεί η Άγκυρα, τα αποτελέσματα της κίνησης επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, μέσω Βερολίνου και τα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως δεν έχει ενδείξεις ότι η Άγκυρα εξετάζει να το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Ταμείο, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης της τουρκικής με την αμερικανική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα.
Περίπου στις 8 το πρωί η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Η λίρα έχει χάσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να δεσμευτεί η Τουρκία να εφαρμόσει ορθές οικονομικές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι ανισορροπίες σε μια συγκυρία αναταραχής στις αγορές, ενώ πρόσθεσε πως ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός στην Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.