Στην Ελλάδα έφτασαν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τουρκία μετά από 167 ημέρες κράτησης, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του πολιτικού και διπλωματικού παρασκηνίου που οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους.
Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές από τις 2 Μάρτιου, έφτασαν στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και οι γονείς τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος αναγνώρισε την ενεργοποίηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων με διεθνείς επαφές, επισημαίνοντας όμως ότι η προεργασία έγινε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες:
«Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».
Επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε να στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για “νέα στιγμή” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διατύπωση αυτή, αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται συνηθισμένη, εν τούτοις δεν είναι, καθώς αναφέρεται σε “στιγμή” και όχι σε “σελίδα” ή σε σημείο καμπής και ως εκ τούτου χρήζει βαθύτερης ανάλυσης.
«Νομίζω ότι είναι μια μέρα χαράς και ανοίγουν νέες προοπτικές που θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα».