Κινήσεις πολιτικού ακτιβισμού πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρώντας να διατηρήσει το ισχυρό το κοινωνικού του έρεισμα, να επιβεβαιώσει την εικόνα “οικονομικού πολέμου” που δημιούργησε και να ενεργοποιήσει αφενός την τουρκική κοινωνία και αφετέρου τα επιχειρηματικά λόμπι της Ουάσιγκτον, ώστε να πιέσουν τον Λευκό Οίκο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές.
«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά»
δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.
Η προτροπή του Ταγίπ Ερντογάν θα βρει υποστηρικτές, ωστόσο είναι αδύνατο να αποτιμηθούν οι άμεσες επιπτώσεις, τις οποίες χρειάζεται για να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης κατά των ΗΠΑ.
Συνεπώς, αν και μεσοπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί μια τάση, βραχυπρόθεσμα το επιλεκτικό μποϋκοτάζ ηλεκτρονικών προϊόντων είναι σα να προσπαθείς να σβήσεις πυρκαγιά με νεροπίστολο.
Πολιτικά και διπλωματικά το μποϋκοτάζ κατατάσσεται στα πλέον ελαφριά αντίποινα που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στο μπραάζ κυρώσεων που δέχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ σε εμπορικό και αμυντικό τομέα, γεγονός που συνιστά αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης.