Πολυεπίπεδες είναι πλέον οι τουρκικές προκλήσεις στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ η Ελλάδα σε ένδειξη αντιμέτρων παγώνει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Με δεδομένη την ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και την πρόοδο που σημειώνεται στην εδραίωση του νέου αμερικανικού γεωοικονομικού δόγματος στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα προβλέπεται να ενταθεί περαιτέρω, εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση.
Χθες καταγράφηκαν συνολικά 40 παραβιάσεις του εναερίου χώρου, χωρίς όμως εμπλοκές, ενώ πρόκληση συνιστά και η κινητικότητα τουρκικών αλιευτικών και σκαφών της ακτοφυλακής πέριξ των ελληνικών νησιών και απέναντι στους Έλληνες ψαράδες.
Πλέον, δεν υπάρχει φόβος στρατιωτικής εμπλοκής αλλά ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, καθώς αμφότεροι οπλοφορούν, περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε ανξέλεγκτες κοινωνικά, διπλωματικά και πολιτικά καταστάσεις.
Όλα αυτά ενώ βολές κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα πυροδοτεί την ένταση στο Αιγαίο, μιλώντας στην 10η διάσκεψη τούρκων πρέσβεων.
Ειδικότερα, στη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι
«για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι
«δεν θέλουν να συνεργαστούν», κάτι που – όπως υποστήριξε – «το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική».
«Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται»
πρόσθεσε για να καταλήξει:
«Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας».
Οι δηλώσεις αυτές κρύβουν μηνύματα και στοχεύουν να επαναφέρουν συγκεκριμένες τουρκικές θέσεις, τόσο στο Κυπριακό, για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, όσο και για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ΑΟΖ, τα οποία εντάσσονται στον ευρύτερο αμερικανικό γεωοικονομικό σχεδιασμό για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συνεπώς, για την Τουρκία η συμμετοχή στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είναι ίσως το μοναδικό όφελος που προσδοκά από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Ανεβάζοντας την ένταση στα ελληνικά νησιά και στο Αιγαίο η Τουρκία επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στην περιοχή και να εστιάσει στο διακύβευμα, ενώ αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα για τη στήριξη των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.
Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.