Τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας και το ευάλωτο πλέγμα ρευστότητας-ιδίων κεφαλαίων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες αποκαλύπτει η κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ και η κατάρρευση της οικονομίας της γειτονικής χώρας, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να κλείνει στο -3,1% και τον τραπεζικό να γράφει ημερήσιες απώλειες 6,6%!
Οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν -για ακόμη μια φορά- ότι παραμένουν η “Αχίλλειος πτέρνα” της ελληνικής οικονομίας, λόγω της αδύναμης κεφαλαιακής δομής και της κακής ποιότητας του ενεργητικού (κόκκινα δάνεια) και του παθητικού (αναβαλλόμενος φόρος). Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εις θέση να διαχειριστούν εξωτερικά σοκ, στα οποία έχουν απόλυτα ελεγχόμενη έκθεση, πόσο μάλλον εσωτερικά.
Πολλοί αναλυτές τοποθετούν το sell-off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στο πλαίσιο του κλίματος περιορισμού ρίσκου που αναπτύσσεται -επ αφορμής της Τουρκίας- στις αναδυόμενες αγορές, το Cisis Monitor, όμως, εκτιμά ότι πρόκειται για απόδειξη των παθογενειών του συστήματος, οι οποίες έχουν εσχάτως επισημανθεί από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τους οίκους αξιολόγησης.
Η βραχυχρόνια τάση είναι προφανές ότι καθοδηγείται από τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ιταλία, οι οποίες παρεμποδίζουν την προσπάθεια εξόδου στις αγορές και προσέλκυσης επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα όμως οι θετικές προοπτικές διατηρούνται, η εκπλήρωση των οποίων εξαρτάται όμως σε σημαντικό βαθμό από το περιβάλλον. Συνεπώς η διατήρηση της αβεβαιότητας στην Τουρκία μπορεί να υποσκάψει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας, άνοιξε με οριακά κέρδη 0,05% στις 744,09 μον. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων δεν διακινήθηκαν τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.166,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,66% στις 745,33 μονάδες.
Τα ελληνικά ομόλογα παρασύρθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις, αγνοώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο “ΒΒ-” από τη Fitch την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.
Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,47%, την Εθνική με -6,43% και την Eurobank με -4,77%. Πτώση 3,29% για τον ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.