Καταρρέει η τουρκική λίρα στις ασιατικές αγορές

Καταρρέει η τουρκική λίρα στις ασιατικές αγορές

Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η τουρκική λίρα, καταγράφοντας απώλειες που υπερβαίνουν το 10% στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, καθώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αρχικά με άρθρο του στους New York Times και εν συνεχεία με ομιλία του επιτέθηκε στις ΗΠΑ προειδοποιώντας για αλλαγή συμμάχων και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης.

Η ισοτιμία λίρας/δολαρίου έγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 7,24 λιρών ανά δολάριο, ενώ στη συνεχεία ανέκαμψε ανακτώντας μέρος των απωλειών στις 7,12 λίρες ανά δολάριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι σωρευτικά, από την Παρασκευή, οι απώλειες υπερβαίνουν το 20%.

Διαφήμιση

Οι επενδυτές εξακολουθούν ανησυχούν για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τα ευρώ και τα δολάρια που διαθέτουν.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του κ. Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών -και γαμπρός του κ. Ερντογάν- Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε λόγο για στοχοποίηση της τουρκικής λίρας από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Προανήγγειλε, δε, την άμεση εφαρμογή σχεδίου δράσης για να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος. Δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις τη Δευτέρα από τους αρμόδιους θεσμούς, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο δράσης είναι έτοιμο.

Πόλεμος κυρώσεων-δηλώσεων

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατρακύλα της λίρας έναντι του «ισχυρού», όπως το χαρακτήρισε, δολαρίου. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, επέμεινε νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.