Τη λύση του δολαριακού bypass για διμερείς εμπορικές συναλλαγές φαίνεται ότι προωθεί, αποδεχόμενη, η Μόσχα επιχειρώντας να εδραιώσει ένα νέο πόλο αντισυσπείρωσης και διεμβολισμού της παγμοσμιοποίησης, δράττοντας την ευκαιρία που δημιουργεί η επιθετική εμπορική και γεωοικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Κρεμλίνο είναι θετικά διακείμενο στο ενδεχόμενο διμερών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, εκτιμώντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο χρειάζεται εντατική και λεπτομερή εργασία πριν εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ανέφερε επίσης ότι τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και απέδωσε τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων στον «οικονομικό πόλεμο που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει βολές κατά των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα». Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Η Κίνα επίσης φαίνεται ότι πραγματοποιεί διμερείς συναλλαγές σε εθνικό νόμισμα, αν και διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως, πολιτική την οποία ακολουθεί και το Ιράν, ιδιαίτερα μετά τις κυρώσεις.
Η κινητικότητα αυτή δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και του ρωσικού συστήματος διατραπεζικό μηνυμάτων που υποκαθιστά το swift, το οποίο ανέπτυξε η Μόσχα μετά τις απειλές για διακοπή της πρόσβασης στο διατραπεζικό σύστημα, μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, αν και κάτι τέτοιο δεν μετουσιώθηκε ποτέ.