“Κρυπτογραφημένο” μήνυμα Ερντογάν στον Τραμπ για Μπράνσον και Κύπρο

“Κρυπτογραφημένο” μήνυμα Ερντογάν στον Τραμπ για Μπράνσον και Κύπρο

Να θολώσει τα νερά προσπάθησε με ομιλία του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Πάστορα Μπράνσον, ενώ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει προθεσμία μέχρι τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν γνωρίζει τα επόμενα βήματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε, ακόμη μια φορά, στο αφήγημα της εισβολής στην Κύπρο, θέλοντας να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα στην Ουάσιγκτον, το οποίο όμως δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Βέβαια, αν συνεκτιμηθεί η πρόσφατη διαρροή από την τουρκική προεδρία, ότι στην επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν συζητήθηκε το ζήτημα της Συρίας, τότε είναι πολύ πιθανό η προειδοποίηση να αφορά κάποιου είδους σχεδιασμό για κίνηση κατά του Άσαντ στα βουνά του Τουκμενιστάν, όπου η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει διαχρονικά κτήσεις.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Ριζούντα ο Ερντογάν ανέφερε:

Διαφήμιση

Μας ζητούν με απειλές να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα (σσ. σήμερα) τον Μπράνσον», ενώ σε δεύτερη ομιλία του στην επαρχία Ορντού επιτέθηκε εκ νέου τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «ανταλλάσσουν ένα στρατηγικό σύμμαχο με έναν πάστορα»

ενώ συμπλήρωσε

«Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ»,

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να κρατήσει υψηλό το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και να συσπειρώσει την κοινή γνώμη έκανε, για άλλη μια φορά επίκληση στον θεό:

«Μας απειλούν. Δεν μπορούν να θέλουν να «σωφρονίσουν» την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη»,

Η αναφορά στην τουρκική Δικαιοσύνη, η οποία είναι καθοδηγούμενη, ιδιαίτερα μετά τις “μεταρρυθμίσεις”, φαίνεται όμως ότι αποτελεί μήνυμα συμβιβασμού, το οποίο είναι καλά “κρυμμένο” πίσω από μια πρόταση για τον Αλλάχ.

«Αντί να σέβονται τις δικαστικές διαδικασίες, όπως προέτρεψα τον Πρόεδρο Τραμπ στις πολλές συναντήσεις και τους διαλόγους που είχαμε, οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναίσχυντες απειλές εναντίον ενός φίλιου έθνους και έφτασαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, παράλογη και απολύτως επιβλαβή για την μακρά φιλία μας»

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα δεν θα υποκύψει σε απειλές αλλά θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι

«η Αγκυρα θα κοιτάξει τη δουλειά της, αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ακούσουν, «όπως έκανε το 1970 όταν η τουρκική κυβέρνηση επενέβη για να σώσει από τους τουρκοκυπρίους που απειλούνταν με σφαγή από Ελληνοκυπρίους, παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί άρθρο του στους Nwe York Times, στο οποίο αναφέρεται σχεδόν στα ίδια ζητήματα, προτάσσοντας και εκεί την επέμβαση στην Κύπρο, ως συνέπεια της διαφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας.