Το ΔΝΤ δεν βλέπει τουρκικό αίτημα

Το ΔΝΤ δεν βλέπει τουρκικό αίτημα

Δηλώσεις με τις οποίες διαψεύδει -κατ ουσία- το σενάριο στήριξης της Τουρκίας από το ΔΝΤ πραγματοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα επεξεργάζεται αίτημα βοήθειας.

Η διάψευσητων σεναρίων όμως, απογοητεύει τις αγορές που προσδοκούσαν σταδιακή σταθεροποίηση με τη βοήθεια του ΔΝΤ, εντείνοντας κατά συνέπεια τις πιέσεις στη λίρα και τους φόβους άτακτης κατάρρευσης.

«Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει κάποια ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι επεξεργάζονται αίτημα για τη λήψη χρηματοπιστωτικής βοήθειας»

τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Διαφήμιση

Το κλίμα αυτό, όμως, αποτελεί -σε αυτή τη φάση- όπλο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απειλεί ΗΠΑ και ΕΕ με επιλλεκτική χρεοκοπία στο εξωτερικό χρέος της χώρας που υπερβαίνει τα 400 δισ.

Από την άλλη πλευρά κάτι τέτοιο θα απέκλειε την Τουρκία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας.

Χθες, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 19% διολισθαίνοντας ακόμη και στα επίπεδα των 6,5 λιρών ανά δολάριο.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη γειτονική χώρα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις προς την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία επιμένει στα περί «ισχυρής ανάπτυξης» και «αλώβητης οικονομίας».

Η διαμάχη των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Στο μεταξύ η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την ανακοπή των καθοδικών τάσεων στη λίρα και τη μείωση των πληθωριστικών τάσεων, οδηγεί ολοένα και περισσότερους επενδυτές στην πόρτα… της εξόδου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, με το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων να υπερβαίνει το 20%.