Στα 138,7 δισ. η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Στα 138,7 δισ. η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Στα όρια του πανικού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι Financial Times αποκάλυψαν την έκθεση των ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών στην κλυδωνιζόμενη, υπό αμερικανική πίεση, τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Ενδεικτικά του νέου τοπίο που διαμορφώνεται είναι οι προειδοποιήσεις από τη Ρωσία για οικονομικό πόλεμο, οι κινήσεις οικονομικής θωράκισης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ο αντίκτυπος που έχουν σε μετοχές, ισοτιμίες.

Διαφήμιση

Πλέον σε στενή επιτήρηση τίθενται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ σε ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσονται η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η ιταλική UniCredit SpA και η γαλλική BNP Paribas SA, που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT.

Εν συνεχεία αναμένονται ανακοινώσεις από τον SSM και την ΕΚΤ καθώς και από τις αρχές των χωρών της ΕΕ σχετικά με το επίπεδο έκθεσης στην τουρκική οικονομία και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Εν τω μεταξύ, όμως, για την Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα εύθραυστη οικονομική κατάσταση, η εμπλοκή μιας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της στην τουρκική κρίση, σε τέτοιο βαθμό, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για νέο ντόμινο, από τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκεται σε άνοδο και το διεθνές επενδυτικό σύστημα είναι ήδη φοβισμένο από τη στρατηγική ρήξης με την ΕΕ.