Σε crisis mode οι αγορές λόγω Τουρκίας, Τραμπ και Ιράν

Σε crisis mode οι αγορές λόγω Τουρκίας, Τραμπ και Ιράν

Τον αντίκτυπο της αναταραχής στην Τουρκία, των κυρώσεων ΗΠΑ στο Ιράν και του εμπορικού πολέμου με την Κίνα καλούνται να αποτιμήσουν οι αγορές εν μέσω θέρους, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στο κόστος του χρήματος σε ΗΠΑ και ΕΕ τους προσεχείς 12 μήνες.

Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών με την κόπωση που έχει παρουσιαστεί στις αγορές θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, τόσο ως προς τις μετοχές, όσο και προς την κατανομή τους μεταξύ μετοχών, παραγώγων και ισοτιμιών.
S&P VIX Chart
Όπως έχει επισημάνει το ΔΝΤ ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 450 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ η IEA νωρίτερα ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο στο Ιράν θα έχει επίπτωση στην προσφορά πετρελαίου.

Σήμερα, επ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της τουρκικής κρίσης, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ευρώ και τη νευρικότητα στα χρηματιστήρια.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Berengberg, οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν έχουν έκθεση της τάξης των 140 δισ. ευρώ, στην τουρκική οικονομία.

Αν και η έκθεση αυτή, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, είναι πολύ μικρή για να πυροδοτήσει κρίση στην Ευρωζώνη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την ισχυρότερη παρουσία στην Τουρκία έχουν BBVA, Unicredit και BNP Paribas, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
BIST 100 Chart
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, o ισπανικός IBEX 35 και ο γερμανικός DAX καταγράφουν λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδος πτώση της τάξης του 1,5% έκαστος. Στο -1,1% είναι και ο γαλλικός CAC 40, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τον FTSE 100. Την ίδια ώρα ο BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη υποχωρεί σε μικρότερο βαθμό, περίπου 0,7%. Και τούτο γιατί η ραγδαία υποτίμηση της λίρας στηρίζει τις μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων.
FTSE MIB Chart, IBEX 35 Chart
Στην αγορά συναλλάγματος η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ωστόσο και το ευρώ έχει τεθεί σε τροχιά υποτίμησης έναντι του δολαρίου. Υποχωρεί 0,6% στα 1,1456 δολάρια ανά ευρώ.
EURUSD Chart
Οι επενδυτές στρέφονται για ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών να παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
TRYUSD Chart