Ο Τραμπ αιματοκυλίζει τις αγορές

Ο Τραμπ αιματοκυλίζει τις αγορές

Στις αγορές μεταφέρεται ο “λογαριασμός¨” της σύγκρουσης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν και της προσπάθειας του πρώτου να καταστήσει παράδειγμα προς αποφυγή την Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη.

Η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας ακολουθεί την επιδείνωση με τη Ρωσία, προστίθεται στην ένταση με το Ιράν και εγείρει ανησυχίες για την τροπή που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να λάβουν οι σχέσεις με την ΕΕ.

Αποτέλεσμα; Οι αγορές μετοχών και ομολόγων καταρρέουν, το δολάριο ενισχύεται, ευρώ και τουρκική λίρα καταρρέουν, ενώ η στερλίνα, που έπεφτε επί μέρες λόγω του φόβου για hard Brexit σταθεροποιείται.

Διαφήμιση

Ο παράγοντας πολιτική αβεβαιότητα αποτιμάται πλέον στις τιμές των μετοχών και μάλιστα με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων περιορίζουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και οδηγούν σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.

Η παράλληλη και σχεδόν ταυτόχρονη κορύφωση της έντασης στα μέτωπα της Τουρκίας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας, είναι προφανές ότι εντάσσεται σε ενιαία στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία επιχειρεί να πιέσει την ΕΕ. Οι αγορές, όμως βλέπουν εμπόδια, προβλήματα και αστάθεια, παράγοντες που δεν υπερκαλύπτονται από τις καλύτερης των αναμενόμενων επιδώσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Wall Street ο Dow Jones έχανε νωρίτερα 230 μονάδες, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωναν απώλειες της τάξης του 0,7%.
Dow Jones Chart
Οι πιέσεις εστιάστηκαν σε κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες όπως η Bank of America, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η J.P. Morgan Chase, λόγω της έκθεσης που έχουν στην Τουρκία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, μετά την αποκάλυψη των FT για την έκθεση 140 δισ. που έχουν ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές τράπεζες.

Βαριές απώλειες που υπερβαίνουν το 2% σημειώνει, λόγω της έντασης, ο Xetra Dax στη Γερμανία, όσο περίπου και ο CAC-40 στη Γαλλία, ενώ στο -3% βρίσκεται ο Ftse MIB στην Ιταλία και στο -2% ο ισπανικός Ibex-35. Έντονες πιέσεις δέχεται και το ευρώ, υπό το φόβο μετάστασης της τουρκικής κρίσης.
DAX Chart

Στο κόκκινο βρέθηκαν όμως και οι αναδυόμενες αγορές με τον ρώσικο RTS να χάνει 3,28%, λόγω των νέων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πετρελαϊκές εταιρίες της Ρωσίας, απαγορεύοντας την αγορά εξοπλισμού από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.
MICEX Chart
Μεγάλες ζημιές της τάξης του 2% σημείωσε και ο Bovespa στη Βραζιλία.

Στην Τουρκία, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης η τουρκική λίρα έγραφε απώλειες που υπερέβαιναν το 20% από το πρωί, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους υπερβαίνουν το 35% και σωρευτικά από το 2017 ξεπερνούν το 55%!
TRYUSD Chart
Αντιστοίχως οι αποδώσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 20%, τα ασφάλιστρα κινδύνου επίσης στις 400μβ, ξεπερνώντας τα ελληνικά και το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση.