Ο Μεντβέντεφ απειλεί με οικονομικό πόλεμο τις ΗΠΑ

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με οικονομικό πόλεμο τις ΗΠΑ

Ως κήρυξη οικονομικού πολέμου θα θεωρηθούν ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις που θα στοχεύσουν τις τράπεζες και τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως δήλωσε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αν επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και στην αγορά συναλλάγματος τότε η Ρωσία θα το εκλάβει ως κήρυξη οικονομικού πολέμου και θα απαντήσει με κάθε όποιο τρόπο κρίνει κατάλληλο, ενώ καταλήγοντας δήλωσε:

“Οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν γι αυτό”.

Διαφήμιση

Η Ρωσία, από το 2014, φοβάται την αποκοπή της από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT, ωστόσο, το 2015 απέκτησε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω οργανισμού, ο οποίος έχει εκδώσει δύο ανακοινώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι οι υπηρεσίες του θα παραμείνουν εκτός πολιτικής και δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις για να αποκόψει τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία, στο εν τω μεταξύ, ανέπτυξε δικό της, εσωτερικό σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων, το SPFS, το οποίο αφενός είναι πιο δυσκίνητο και έχει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης και λειτουργίας και αφετέρου δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, παρά μόνο στο Ιράν και ενδεχομένως στη Βενεζουέλα, καθιστώντας το πρακτικά άχρηστο για διεθνείς συναλλαγές.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.